Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Världsrekord av Delicious U.S. i Sundsvall Open Trot

1.10,0 över 2 140 meter. På lördagen skrev Delicious U.S. in sig i historieböckerna när hon vann Sundsvall Open Trot på världsrekord. – Hon är världens bästa tjej! Världens bästa häst! Jag lovar! sprudlade hästens tränare Daniel Redén efter loppet.


Bergsåker badade i sol och 15 752 personer hade tagit sig till banan strax utanför Sundsvall för att bevittna sommarens sista storlopp på den svenska travhimlen. Sundsvall Open Trot med en miljon kronor till vinnaren hade lockat ett högkaratigt startfält och det blev också sommarens rivigaste lopp. Royal Fighter och Creatine såg till att 500 meter passerades på hisnande 1.05,2. Sedan blandade sig Global Money i leken och varvet passerade på våldsamma 1.07,9. Då satt Örjan Kihlström långt ner i kön med Delicious U.S. och njöt.

– Då tänkte jag att nu blir det åka av sista varvet, sa Örjan Kihlström, som på sitt sedvanligt iskalla vis lotsade fram Delicious U.S. under slutrundan innan han vred på till full attack på upploppet. Då formligen exploderade det sexåriga superstoet och övriga hästar förvandlades till statister när hon på lätta fötter flög fram till överlägsen seger.

– Hon tillhör de absolut bästa hästar jag har kört. Hon är grym den här, konstaterade Kihlström.

Segertiden 1.10,0 är världsrekord för ston över 2 140 meter på tusenmetersbana och en tangering av Robert Bis världsrekord satt i Copenhagen Cup. Därmed har Delicious U.S. satt världsrekord två starter i rad. Senast vann hon på 1.08,6 över 1 640 meter.

– Två världsrekord i rad...nu kanske det är dags att släppa henne i hagen och bara njuta, sa den segerrusige tränaren Daniel Redén.

Andraplatsen i Sundsvall Open Trot gick till On Track Piraten trea slutade Ringostar Treb.

Prinsen kung i SM

Svenskt Mästerskap för kallblod var det andra huvudnumret inom V75-spelet och att Månprinsen A.M. stod på startlinjen gjorde sitt för publiktillströmningen.

– Redan i värmningen började publiken applådera. Det har aldrig hänt förut, sa hästens tränare Gunnar Melander.

Den folkkäre hästen spelades till dagens största favorit och både han och Gunnar Melander stod pall för trycket. Från spår sex bakom startbilen körde Melander till ledningen och därmed var saken klar. På slutrundan kunde inte förföljarna längre hänga med och Månprinsen A.M. stegade undan till sin tredje raka SM-triumf i utklassningsstil, med gott om krafter i behåll.

– Han hade nog kvar ungefär 80 procent av krafterna. Han är fantastisk den här hästen. Han vet precis vad det går ut på och nu börjar han bli ganska rask från start också. Han är en makalöst fin häst, sa Gunnar Melander

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad den 29 augusti 2015. kundtjanst@travsport.se