Göran Åkerström

Ny organisation för Svensk Travsport – möt hästvälfärdsavdelningen

Svensk Travsport går in i 2013 med en effektivare organisation som har större fokus på framtidsfrågor. Den här veckan har vi en artikelserie med inblickar i varje avdelnings arbete och först ut är hästvälfärdsavdelningen. – Inom travsporten har vi ansvar för att värna om våra hästars välfärd, anser chefsveterinär Göran Åkerström (bilden).

Den tidigare veterinäravdelningen har blivit hästvälfärdsavdelningen och vid årsskiftet lämnade Peter Forssberg över styråran till Göran Åkerström som är chefsveterinär på Svensk Travsport.

Vad gör ni på hästvälfärdsavdelningen?

– Vi arbetar med de frågor som är avgörande för att våra travhästar ska leva ett bra liv - alltså djurskydd, smittskydd och antidopningsarbete. I arbetet har vi täta kontakter med våra aktiva, forskare, myndigheter och behandlande veterinärer. Vi deltar i utredningar inom våra ansvarsområden och är sakkunniga inom travsportens ansvarsnämnd och överdomstol. En annan viktig del av arbetet är att ta fram karenstider för olika mediciner och så sköter vi smittskyddsinformationen som går ut till hela hästsverige. I år tar vi ytterligare ett stort steg framåt för hästvälfärden genom att starta Travarhälsan - ett kvalitetssäkringsprogram för djurskydd och smittskydd. Det är också därför vi byter namn på avdelningen, för att bättre beskriva avdelningens arbetsområde med en helhetssyn på välmående travhästar. Självklart baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Varför är det viktigt med hästvälfärd?

– I travsporten sätter vi hästen i centrum. Det handlar först och främst om vårt moraliska ansvar för att på bästa sätt värna om travhästens välfärd, men man ska också veta att samhället ställer krav på att vi ska prioritera djurskydds- och dopningsfrågor. Hästvälfärd är en förutsättning för en positiv syn på travsporten från omvärlden.

Hur märker jag förändringen som aktiv i travsporten?

– Med den nystartade samverkansgruppen för hästvälfärd, som består av representanter från sportens intresseorganisationer, försöker vi förbättra vår dialog med de aktiva. Ambitionen är att alla ska känna sig förberedda och ha förståelse för ändringar i exempelvis karenstider eller utrustningsregler när de genomförs.

Hur påverkar Horisont 2017 hästvälfärdsavdelningen?

– Travarhälsan och det sätt vi förankrar programmet på ligger helt i linje med Horisont 2017. Hela införandet är en stor utmaning men jag ser mest fram emot förankringsprocessen då vi får möta många aktiva.

Vill du veta mer om styrdokumentet Horisont 2017? Följ länken i rutan uppe till höger.

Läs mer: Ny organisation för Svensk Travsport

Markus Myron
markus.myron@travsport.se

Senast uppdaterad 2013-01-15. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet