Maharajah

Travhästar efter karriären

Varför avslutar svenska travhästar karriären och vad händer efter det? Det vill SLU-studenten Lisa Lönnman ta reda på i samarbete med Svensk Travsport. Du som är aktiv kan hjälpa henne genom att besvara en kort enkät.

Lisa Lönnman är student på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Skara och ska i sitt examensarbete undersöka varför svenska travhästar avslutar sina karriärer och vad som händer efter karriären. Hon vill även försöka ta reda på varför vissa hästar aldrig kommer till start.

Lisa är också intresserad av tränarnas synpunkter kring olika åtgärder som kan vidtas för att förbättra travhästarnas välfärd. Undersökningen görs i form av en enkätstudie och vänder sig till alla som tränar travhäst. Enkäten tar ungefär tio minuter att besvara och är helt anonym.

– Lisas examensarbete behandlar en väldigt angelägen fråga. Internationellt har flera trav- och galoppförbund börjat undersöka vad som sker med hästarna efter karriären och startat olika projekt för att förbättra hästarnas välfärd genom hela livet, berättar Svensk Travsports chefsveterinär Göran Åkerström.

Du som är tränare, oavsett kategori, kan alltså bidra till undersökningen genom att besvara Lisas enkät. En länk till den hittar du i rutan uppe till höger.

Bilden: Topphästen Maharajah la tävlingsskorna på hyllan i början av februari i år. Nu väntar en avelskarriär på heltid.

Agneta Sandberg
agneta.sandberg@travsport.se

Senast uppdaterad 2015-03-20. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet