Sto med föl

Betäckning utomlands

Ska du betäcka ditt sto utomlands? Då är det några saker du måste komma ihåg, både när det gäller ditt eget sto och hingsten du vill använda.

Om stoet ska betäckas i ett annat EU-land, med en av Svensk Travsport erkänd stambok, måste hingsten vara avelsvärderad/godkänd enligt det svenska avelsvärderingssystemet för att en eventuell avkomma skall kunna registreras med fulla starträttigheter. Alla avelsvärderade hingstar finns under Sök avelsinfo här på travsport.se, länk finns i rutan uppe till höger.

För att betäcka ditt sto utomlands behöver du också ett temporärt exportcertifikat för avel. Ett sådant får du genom att ringa eller maila oss på Svensk Travsport. De uppgifter som behövs är stoets namn och registreringsnummer. Vi vill dessutom veta vilken hingst du har för avsikt att använda. I Frankrike ska ston som stannar mer än 90 dagar även vara chipmärkta. Det är också du som stoägare som ska meddela oss när ditt sto är tillbaka i Sverige igen.

Det är viktigt att du som har för avsikt att betäcka ditt sto utomlands kontaktar Svensk Travsport för att få det temporära exportcertifikatet. Den nya Hästpassförordningen, som trädde i kraft den 1 januari 2016, ställer krav på registrering av hästar i det land de befinner. I vissa länder vägrar man också att betäcka ston utan att exportcertifikat utfärdats.

Eventuella frågor kring betäckning utomlands kan skickas till therese.lundqvist@travsport.se eller patricia.sandberg@travsport.se.

Helena Sundström Storck
helena.storck@travsport.se 

Senast uppdaterad 2016-03-22. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet