Lindbergs veckobrev

Lindbergs veckobrev, vecka 20

Vinnarcirkeln ska dra folk och öka spänning. Prins Daniel fixar elitloppsplats. Uffe till 5 000.

I morgon på Gävletravet är det premiär för Vinnarcirkeln. En publiktävling som är till för alla som vill som besöker banan. Betalar man entrépengen så har man också köpt sin plats i tävlingen. De fem personer som svarar bäst och snabbast på tio frågor får delta i finalen. Och den som vinner finalen kommer att få vara "hästägare" i ett lopp (V75-6). Vinner sedan hästen så får vinnaren 100 000 kronor. Kommer den tvåa får vinnaren 50 000 kronor och trea 25 000 kronor.

Det här innebär att vem som helst kan vinna. Du behöver inte ha läst Travronden (men har du gjort det har du självklart större chans att vinna på själva travspelet) hela veckan, du behöver inte veta hur Örjan Kihlström tänker köra från start eller om gästhästen från Jägersro har övernattat bra. För dem som redan hade tänkt gå på travet hoppas vi att det här ska vara en extra krydda. Och jag hoppas verkligen att några också får ett extra incitament till att besöka travbanan. Mer publik och en ännu bättre upplevelse är vårt mål med detta.

Många fina insatser i Prins Daniels lopp genom åren

Prins Daniels lopp i Gävle blev precis det vi hoppades när det instiftades 2011. Jag var sportchef i Trav Gävleborg då och just utvecklingen av Prins Daniels lopp var en av de roligaste sakerna jag fick vara med om under min tid där. Målsättningen var att skapa den där sista jakten till Elitloppet. Det där loppet som skulle röra om lite i grytan en vecka före det största slaget.

Och den statusen har det verkligen fått och sedan några år är det också så att vinnaren automatiskt får en plats i Elitloppet. Viola Silas i gulddebut slog Wellino Boko, Sebastian K. och Brioni det första året. Brioni gick sedan och vann Elitloppet åtta dagar senare. Brioni vann sedan Caballion galopperat bort segern på en monstertid år två. Tre hästar gick vidare till Elitloppet det året. Nahar gjorde sin första start på sprintdistans 2013. Det slutade med seger där och det slutade med seger i Elitloppet. Truculent vann på 1.09,5 år fyra. Mosaique Face hade inte rosat marknaden under vintern och hade bara drygt 300 startpoäng när Gävles sportchef Mathias Gustafsson gav honom ett wild card till Prins Daniels lopp 2015. Efter en förkrossande seger på 1.09,0 så tog han elitloppsplatsen och det höll på att bli braksuccé. Mosaique Face slutade tvåa efter ett heroiskt lopp i finalen på Solvalla. I fjol vann Volstead på 1.09,8.

Loppet i år är väldigt jämnt på papperet. Min vinnare är dock solklar. Wild Honey kan i ljusa stunder (och de har hon oftast) springa hur fort som helst. Jag tror att Daniel Redéns näst bästa (!) sto får en elitloppsbiljett, precis som stallkamraten Delicious.

Många prover, rättegång och 5 000 för Ulf Ohlsson

Elitloppet innebär en hög belastning för vissa delar av Svensk Travsport också. Inte minst för personerna på Hästvälfärd som just nu är i full färd med att göra provtagningar på hästar som ska starta under nästa helg. Under själva tävlingarna är det utökade styrkor som tar enormt många prover. Jag hoppas verkligen att vi slipper det som vi under fjolhösten fick uppleva. Att det finns hästar som fastnat i tester efter våra största lopp.

På tal om det så är det veckan efter Elitloppet dags för travsportens rättegång mot Fabrice Souloy. 30-31 maj i Oslo så sitter såväl den svenska ansvarsnämnden som den norska domskommittén i förhandlingar med Souloy och hans advokater.

Det finns ingen bättre travtid än den här. Om en vecka firar vi vår "nyårsafton" (allt inom det svenska travet räknas före och efter Elitloppet).

Jag kör cirka 7 500 mil i bilen per år. Men det är ingenting jämfört med vad Ulf Ohlsson brukar köra (även om han säkert lugnat ned sig sedan han flyttat till Knivsta). Det har gett resultat för Ulf som för en stund sedan tog seger nummer 5 000 på Umåker. Det är en grym siffra.

Vi syns på banan i morgon.

Johan Lindberg
johan.lindberg@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-05-19. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hallå där Louise Medelberg…

2017-11-24 16:15

Nytt upplägg för V75 Champions 2018

2017-11-24 11:00

Välkommen Jägersro Malmö Hästcenter!

2017-11-22 13:46
Till nyhetsarkivet