Lindbergs veckobrev

Lindbergs veckobrev, vecka 24

Fantastiskt reportage. Remiss. Midnattstrav i Boden.

Det var länge sedan jag blev så gripen som när jag läste om Sophia Jacobsen i dagens nummer av Travronden. Reportern Rickard Hansson och fotografen Göran Lindskog lyckas på fem sidor skildra glädje och sorg, ljust och mörkt, hopp och förtvivlan.
Sophia verkar vara en fantastisk tjej med hur mycket energi och vilja som helst som plötsligt drabbades av den största mardrömmen, att förlora ett barn. Men att kärleken till hästarna eller snarare hästarnas kärlek till henne fick henne att förvandla det mörka till något mycket ljusare.
Tårarna rann nedför kinderna, men jag skulle aldrig vilja ha reportaget oläst. Och jag kommer att älska Sophias välkända segergester ännu mer i framtiden.

Jag tänker inte ge mig in på ett längre resonemang om meningen med livet, men mitt liv fick en ny och underbar mening just i dag för fem år sedan. Då sa Anna och jag ja till varandra i Bergby kyrka drygt tre mil norr om Gävle. Exakt nio månader senare, efter flera års försök, föddes vår dotter Juni och samma kväll som vi åkte in till förlossningen så gav vi kvällsmat till hästarna i stallet hemma. Anna hade värkar varannan minut och när jag öppnade boxdörren till hennes älsklingshäst så hade en ny värk startat. Anna stod tio meter bort, men ”Pockis” som han kallas knuffade bort mig upp och gick med bestämda kliv fram till Anna. Han såg att hon hade ont, men samtidigt så var det som att han visade att han ville säga att allt skulle gå bra. Försiktigt lade han sin nos mot Annas mage och bara höll den där under hela värken innan han kollade upp vände på klackarna och gick de tio metrarna på stallgången tillbaka till sin box, där jag häpen stod kvar.
Hästarnas kärlek och klokhet är obegränsad. Vi är många som dagligen får ta del av den och vårt liv skulle ha en annan och mycket tråkigare mening om hästar inte fanns. Mitt livstidslöfte till Juni är därför att hon alltid ska ha chansen att välja om hon vill ha hästar nära sig.

Lite grand på samma tema. I helgen gifter sig referenten och trav-tv-profilen Patric Skoglund med equiterapeuten Li Johansson i Leksand. Att det sker i Leksand är såklart ingen slump, inte minst eftersom de bor där. Men av alla känslomässiga leksingar så är nog Patric den som mår bäst när det går bra och sämst när det går mindre bra. Nu är han dessutom marknadsansvarig för klubben i hans hjärta. Och nu får han kvinnan i sitt hjärta. Stort grattis önskas brudparet!

Spelutredningen

Inte alls på samma tema: Just nu pågår ett remissförfarande gällande den spelutredning som Håkan Hallstedt presenterade i slutet av mars. 180 remisser från alla möjliga olika delar av landet och olika organisationer ska skickas in senast 4 augusti. Svensk Travsport, Svensk Galopp och ATG är självklart tre av de organisationer som just nu jobbar med detta. 27-28 juni har Svensk Travsports styrelse ett tvådagarsmöte som bland annat kommer att handla om detta, men också givetvis alla de konsekvenser vi kommer att ställas inför och vilka åtgärder som faktiskt måste tas i bruk senast 1 januari 2019 när den nya licensmarknaden ska ”öppnas”. Som jag sagt tidigare så kommer det innebära väldigt mycket förändringar för hela verksamheten. Det är mycket som kommer att bli annorlunda jämfört med hur det ser ut i dag och har sett ut de senaste 40 åren.

Fullspäckad travhelg

I Boden i morgon har det sett likadant ut sedan 2010. På grund av (eller snarare tack vare) Kronprinsessan Victorias bröllop med Daniel Westling så testade Boden att köra midnattstrav med V75 istället för att krocka med det extremt uppmärksammade bröllopet.
Nu är det en vana, en fin tradition och ett i raden av alla grymt bra travlopp vi har i Sverige. Norrbotens Stora Pris får en favorit i fjolsårsvinnaren och årets elitloppstvåa Propulsion, men utmanare saknas inte. Stallkamraten In Vain Sund är en av de tuffaste. Elian Web har haft en osannolik otur med spåren på slutet, så även nu, men har kapacitet att utmana. Detsamma gäller självklart också Nadal Broline och Anna Mix (formen borde vara på g nu).

Långa E3 är som vanligt inkörsporten till treåringarnas storloppssäsong. Det innebär samtidigt att försöken till långa E3 kryllar av ett hundratal treåringar som verkligen inte har bestämt sig än för vem som är bäst i kullen. Färjestad på söndag är därför ett frosseri av spännande lopp och hästar för oss travnördar.

Jag gläds också över Twister Bis seger i Oslo Grand Prix, Månprinsen A.M:s seger i Alm Svartens Äreslöp på Bjerke, Alfas da Vinci och inte minst den underbara segerintervjun med Joakim Lövgren på Vaggeryd – och att det är sommar.

Trevlig helg!

Johan Lindberg
johan.lindberg@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-06-16. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Små förändringar i betäckningssifforna 2017

2017-09-19 13:00

Båth historisk med fem finalister i Kriteriet

2017-09-18 11:16

Lindbergs veckobrev, vecka 37

2017-09-17 21:21
Till nyhetsarkivet