Linda Höijer

Hallå där Linda Höijer!

Antidopningarbetet inom travsporten är en viktig och ständigt aktuell fråga samt något som intresserar de flesta. Många har frågor och tankar om vad som görs och inte görs. Det finns också en ständig avvägning kring vad som kan kommuniceras och inte då arbetet, självklart, kräver en hel del sekretess. Linda Höijer (bilden) på Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd berättar mer.

 – Vi får mycket frågor om vårt antidopningarbete och självklart önskar jag att vi kunde berätta mer om det, men vissa saker måste vi ha sekretess kring för att kunna fortsätta att göra ett bra jobb.

Kan du nämna några exempel på vad ni får frågor om?

– Det finns flera, men en fråga vi ofta får är vilka hästar som provtagits utanför tävling samt vilken typ av prover vi tagit, alltså blod, urin eller hår. På travsport.se redovisar vi ju redan månadsvis vilka hästar som provtagits utanför tävling, både pre-race och out of competition. Men innan vi gått ut med den listan berättar vi aldrig vilka vi tagit prov på. Vilken typ av prov som tagits och ytterligare detaljer framkommer vid en eventuell utredning om ett prov skulle visa sig vara positivt.

Varför är det så?
– Den främsta anledningen till att vi inte uttalar oss om vilka hästar som provtagits är att vi vill vara säkra på att proverna kommit fram till labbet utan att det blivit någon påverkan på dem. Det är ytterst sällan något händer, men vi skickar dem med post och vi har varit med om att förpackningar har brustit eller skadats och då kan vi inte använda provet.

Hur kommer det sig att ni tog beslutet för att lägga ut informationen om vilka hästar som provtagits utanför tävling?
– Det var en fråga vi diskuterat under längre tid och detta för vi vill vara så transparanta som möjligt där vi kan. Vi vet att dessa frågor intresserar så många och därför valde vi att göra så. Vi försöker ständigt att utveckla vår kommunikation och vi testar oss fram. Nu var vi exempelvis tvungna att ta bort provtagningsdatumen i listorna av såväl administrativa, tekniska och säkerhetsmässiga skäl som uppkommit efter vägen.

Men det känns inte som att det finns någon logik i när provsvaren kommer. Finns det något som jag inte förstår?

– Nej, någon logik finns inte (skratt). Provsvaren tar olika lång tid beroende på vad som analyseras och det kan vara så att svaren för hästar som provtagits under samma tävlingsdag eller vid samma tillfälle utanför tävling inte kommer samtidigt. Det beror till störst del på att varje prov endast märks med ett remissnummer och är helt avpersonifierat. Labbet vet alltså inte vilken häst eller vilken tävlingsdag/bana det gäller, de betar bara av proverna ett efter ett. Därför kan rapporteringen av negativa prover verka lite spretig.

Så även om ett provsvar dröjer behöver det alltså inte betyda att det är positivt?
– Nej absolut inte.

Till 2017 fick ni 2 miljoner extra till just antidopningsarbetet, kan du säga någonting om hur de används?
– En stor del av pengarna används till just det som vi pratat om, prov utanför tävling, och även utökade och oanmälda kontroller. Vi har även stärkt vårt team med externa resurser, bland annat i form av samarbete med polisen.

Är du nöjd med ert arbete såhär långt i år?

– Jag är nöjd med hur vi förändrat vårt arbetssätt och blivit mycket mer offensiva. Det kan låta krasst, men även om de allra flesta inom travsporten sköter sig så finns det vissa som hela tiden försöker tänja på gränserna. Det är på grund av detta vi exempelvis tar mycket fler prover utanför tävling nu och kan dyka upp oanmälda när som helst. Det är jag nöjd med.

Therese Bornfalk Berglund
therese.berglund@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-06-19. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Små förändringar i betäckningssifforna 2017

2017-09-19 13:00

Båth historisk med fem finalister i Kriteriet

2017-09-18 11:16

Lindbergs veckobrev, vecka 37

2017-09-17 21:21
Till nyhetsarkivet