femhundra

Startpengar till alla startande i travtävling

Den sista Pokalårssatsningen som presenteras blir en allmän startpeng till alla som startar i ett svenskt travlopp. Det är dels en breddsatsning men också ett sätt för Svensk Travsport att säkerställa att tävlingsverksamhet även i framtiden kommer att vara momspliktig och därmed avdragsgill.

Från och med 1 januari 2018 kommer samtliga startande i svenska travlopp att tilldelas minst 500 kronor. En pokalårssatsning som omfattar 23 miljoner kronor.

- Det är dels bra för bredden inom travet, men givetvis är det också positivt att vi kan säkerställa att tävlingsverksamhet inom travet är fortsatt avdragsgill. När prispengar blir momsbefriade är det här en bra lösning för att se till att vi har en fortsatt seriös bransch, säger LRF Konsults skatteexpert Mats Norberg, som även är styrelseledamot i Svensk Travsport.

I Sverige är prispengar vid travtävling sedan länge momspliktiga. Men som en följd av EU-domstolens dom, den så kallade Bastovadomen (som vi tidigare skrivit om här) ändras nu detta så att prispengar från och med 1 januari 2018 blir momsfria. EU-domstolen uttalar dock att startpengar till tävlande är momspliktiga, om den tävlande bedriver momspliktig verksamhet. Det är också en förutsättning för att en hästägare ska kunna dra av momsen på sin verksamhet.

- Den Svenska Travsporten är världsledande, mycket beroende på att vi lyckas hålla oseriösa aktörer och svarta affärer borta genom att branschen varit momspliktig, samt att det funnits en smidig överenskommelse med Skatteverket. Det är något vi är stolta över och vi vill självklart se till att det fortsätter så. Tack vare Pokalåret kan vi redan nu ta fram en lösning som ska hålla i framtiden.

Svensk Travsport kommer nu att gå igenom Skatteverkets ställningstagande och utarbeta ett system som fungerar med sporten. Exakt hur detta kommer att se ut kommer att presenteras under hösten 2017.

Läs mer om Skatteverkets ställningstagande här.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Senast uppdaterad 2017-07-14. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hästägare ska vara momspliktiga

2017-10-17 17:05

Händelserik SM-helg på Åbytravet

2017-10-17 11:56

Bäst i Sverige – Frankrike nästa

2017-10-16 11:06
Till nyhetsarkivet