Lindbergs veckobrev

Lindbergs veckobrev, vecka 28

Årjäng. Pokalåret. Kämpa Delicious!

Årjäng har varje sommar, mycket tack vare Nordiska Travmuséet och dess Hall Of Fame, blivit en samlingspunkt för den svenska (och norska) travsporten där såväl legendarer hyllas som travpolitik diskuteras. Ett slags trav-Almedalen i miniatyrformat om ni så vill (dock utan rosémingel…). Detta förutom den givna höjdpunkten Årjängs Stora Sprinterlopp på lördagen, såklart.

Därför har vi på Svensk Travsport sedan ifjol valt att spara en nyhet för att presentera på plats i Årjäng. Eftersom Margareta Wallenius Kleberg är en ständig gäst under Årjängs sommardagar valde vi ifjol att presentera satsningen "Margaretas tidiga unghästserie" här. En nyhet som landade väldigt bra i trav-Sverige och som Margareta själv brukar benämna "det enda inom travsporten jag tror alla är överens om att det var bra". I år sparade vi den kommunikativt sista, men kanske den viktigaste delen av pokalårssatsningarna till Årjäng.

Pokalåret

Bakgrunden kan de flesta vid det här laget. Hösten 2014 hade vi haft några ekonomiskt tuffa år med flera sparpaket. Alla hade fått spara under 2013 och 2014 och mungiporna var nedåt på många håll. Efter långa och ganska tuffa förhandlingar och samtal så enades sporten (representerade av ST, basorganisationerna och travsällskapen) och spelbolaget ATG om en fyraårig plan. Den innebar en ganska rejäl ökning (dock inte i paritet med de besparingar som gjorts under två år) 2015, ökningar, men små sådana under 2016 och 2017 för att ATG dels skulle kunna satsa, men också tack vare att satsningarna skulle bära frukt också investera ännu mer och mycket mer långsiktigt än någonsin tidigare. Allt för att nå rekordnivåer som skulle göra 2018 till ett jackpotår för sporten. Något som snabbt benämndes som Pokalåret.

Företagsekonomiskt var valet att satsa oss ur krisen i sig inget svårt val. ATG var ett företag som hade väldigt låga avskrivningskostnader. Företaget var underinvesterat och potentialen i satsningar var stor. Tre år senare vet vi mycket mer hur det har gått. ATG har gjort stora investeringar och tack var dem har man fått upp farten ordentligt gällande spelet. Tillväxten på sju procent under 2016 var högst i världen för hästspelsbolag och lite bättre än den plan som sattes upp redan 2014.

En viktig sak här är att sporten inte har "lånat ut" pengar till ATG för detta. Utan satsningarna och investeringarna hade tillväxten hos ATG uteblivit eller till och med varit negativ. Utan investeringarna hade spel på hästar mest troligt fortsatt minska mellan 2014 och nu och det hade tvingats oss till ytterligare nedskärningar.
Uppgörelsen om pokalåret har internt inom sporten ifrågasatts mycket. Vilket är fullt förståeligt då det har varit väldigt abstrakt och något som legat bortanför en horisont som varit svår att se.

Satsningar värda 270 miljoner


Nu är vi väldigt nära den horisonten och saker börjar konkretiseras. Uppgiften från min styrelse har varit solklar. De satsningar som sporten gör under pokalåret 2018 ska ge effekt på hästbas (fler ska vilja äga hästar) och publik (fler ska konsumera travsport). Är det någon satsning som inte ger effekt så ska den bort, har varit styrelsens krassa, men tydliga och kloka budskap. Historiskt har vi sett många satsningar på prismedel som inte gett några positiva effekter.Av de totalt 270 miljonerna som blir travsportens del av pokalåret så ska två tredjedelar gå till medel till aktiva och en tredjedel till medel till banorna.

Den första delen av medel till aktiva konkretiserades redan i maj i fjol. Då öronmärktes en tredjedel av de 180 miljoner till treåriga hästar. Treåringslopp på säsongs-, event- och året-runt-banor ska från 2018 inte ha ett förstapris lägre än 50000 kronor från 2018. På Bergsåker, Åby och Jägersro är summan 60000 kronor och på Solvalla 70000 kronor.
Den satsningen fick effekt direkt. Auktionerna under fjolåret var fulla av köpare som handlade friskt. Injektionen var såväl stor som nödvändig.

I maj i år konkretiserades planerna för V75. De lägsta klasserna på V75 kommer från 2018 ha ett förstapris på 125000 kronor, silverdivisionen 150000 kronor och gulddivisionen 200000 kronor.

Förutom delar till basorganisationer, ponnyverksamheten och travklubbarna så återstod cirka 77 miljoner kronor. Att de skulle gå till en vardagstravssatsning var självklart, frågan var bara hur. Travhästägarnas (tidigare RST) representant drev tidigt en linje om ett golv i vardagstravet. Att inga förstapris skulle understiga x kronor. De flesta i det rådgivande organ, eller referensgrupp, som vi har samlat för dessa diskussioner var överens om att det var dit vi skulle sikta.

Efter bra diskussioner enades vi om att införa golv, men att golvet skulle vara olika högt beroende på vilken bantyp vi pratar. Återigen var effekt nyckelordet och att likställa prissummor oavsett vilken bana som tävlar är inget som vi haft positiva effekter av historiskt. Därför får säsongs- och eventbanor ett förstapris på minst 20000 kronor från 1 januari 2018. Året-runt-banor får ett förstapris på minst 25000 kronor.
Bergsåker, Åby och Jägersro får ett förstapris på minst 30000 kronor.
Undantaget på de tre ovanstående kategorierna är att det står fritt för banan att omdisponera ett lopp per tävlingsdag (exempelvis punkt 21) och köra det loppet med minst 10000 kronor i förstapris. Solvalla får ett förstapris på minst 40000 kronor och ett undantagslopp om de så önskar med minst 25000 kronor i förstapris.
Det är en satsning på 54 miljoner kronor inklusive uppfödarmedel.

Återstod gjorde 23 miljoner kronor. Från början var vårt förslag att kapa kostnader för hästägare för den summan. Detta eftersom en kapning av kostnader har mycket större effekt på hästägarnas ekonomi än vad prispengar har. Men i och med en EU-dom i vintras (Bastova) så bytte vi färdriktning. Om travsporten skulle förlora förlustavdraget så skulle travsporten vara en extremt stor förlorare. EU-domen gick just på detta, att om någon person ska bli momspliktig i sportsammanhang så måste alla som deltar i tävling också få betalt. Därför kommer vi från 1 januari 2018 att införa en startpeng till samtliga startande hästar i samtliga lopp med prismedel. Den startpengen (som alltså inte är ett bidrag utan en betalning för utförd tjänst) blir 500 kronor och kommer att betalas ut till såväl oplacerade som diskvalificerade hästar. Vi kommer att återkomma i ämnet under hösten.

Pokalåret är snart här och vi har tillsammans med basorganisationer och travbanor satt ned ett antal flaggor. Satsningarna ska få effekt och det är jag säker på att de kommer få bara vi fortsätter att jobba tillsammans.

Alla tänker på Delicious

Jag har längtat efter dagen att presentera pokalårssatsningarna, men den fick direkt smolk i bägaren när jag under förmiddagen nåddes av beskedet hur illa det hade varit med Delicious U.S.. Denna underbara lilla krigare som charmat oss så många gånger hade än en gång – nu den tuffaste hittills – gått en match mot sjukdom. Peppar, peppar och ta i trä och allt sånt där – även om vi inte får se henne mer på tävlingsbanan så har jag precis sett en film där hon faktiskt är ute och promenerar med hennes ständige följeslagare och tränare Daniel Redén. Alla tummar hålls för henne.

Kval till Stochampionatet fredag och Årjängs Stora Sprinterlopp lördag. Det börjar kanske bli tjatigt, men vi har en fantastisk travsport i Sverige.

Njut av den och ta hand om er.

Johan Lindberg
johan.lindberg@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-07-15. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hästägare ska vara momspliktiga

2017-10-17 17:05

Händelserik SM-helg på Åbytravet

2017-10-17 11:56

Bäst i Sverige – Frankrike nästa

2017-10-16 11:06
Till nyhetsarkivet