Lindbergs veckobrev

Lindbergs veckobrev, vecka 31

Deadline för remissen. Överraskande vd-byte. Svensk succé och hemska drivningar i Hambletonian.

I fredags var det deadline för att lämna in remissvaren angående den spelutredning som Håkan Hallstedt presenterade i slutet på mars. Det viktigaste som Svensk Travsport och Svensk Galopp trycker på är att man förstår den finansieringsmodell som trav- och galoppsporten bygger på och att det införs en marknadsavgift för spelbolag som vill ha spel på hästar. Att det är orimligt att spelbolag tar spel på hästar utan att också vara med och finansiera sporten. Dels skapar det lika villkor för hästspelsbolagen och dels finansieras kostnader som uppstår i samband med travtävlingar (banskötsel och prispengar med mera).

I huvudsak tycker vi dock att utredningen är en bra grund för en framtida spelmarknad, men att det är ytterst viktigt att tidplanen hålls. Det är en åsikt som vi delar med såväl ATG som i dag oreglerade aktörer. Övriga huvudpunkter i vårt svar är:

  • Att det införs vinståterbetalningsnivåer för konkurrensutsatt spel. Givetvis olika nivåer för olika typer av spel.
  • Att vi är positiva till att fortsatt vara med och finansiera Hästnäringens Nationella Stiftelse, men att det är avhängigt av att marknadsavgiften införs och att alla spelbolag som tar spel på hästar delar på den finansieringen. I dag är det ATG ensamt som finansierar HNS.

Ny Solvalla-VD

Mats Rosén fick överraskande lämna VD-posten på Solvalla i veckan. Mats har – från min synvinkel – på många sätt gjort ett bra arbete för landets största bana. Jörgen Forsberg tar över och jag är säker på att han också kommer att göra det bra. Jörgen har bra driv och mycket kunskap om såväl travsport som de utmaningar vi står inför.

Jag hoppas och tror också att Jörgen får tid på sig. Att vara ledare i ideella organisationer är annorlunda än att vara ledare i aktiebolag, men en viss kontinuitet är viktigt överallt. Under de senaste fem åren har Solvalla haft fyra olika ledare vilket knappast är optimalt.

Åke etta i Hambon – men vilka hemska drivningar vi fick se

Det har gått bra för Åke Svanstedt sedan han flyttade till USA. Med Sebastian K. gjorde han sig snabbt känd hos amerikanarna och när sedan Resolve tog över som stallets stjärna så har han haft ytterligare en häst i världseliten. Trots det har det ändå känts som att det varit en liten inkörningsperiod med ett annorlunda sätt att träna och tävla med hästarna. I år känns det som han hittat rätt på det och när Perfect Spirit tilldömdes segern sedan What The Hill regelvidrigt trängt sig ut och förbi i Hambletonian så är Åke Svanstedt där han brukar vara – på toppen. Lennart Ågren har satsat stort de senaste åren och kan pricka av Hambletonian som vinnande ägare. Ågren äger ju också Magic Tonight som vann Elitloppet 2015.

Enterprise, tränad av Marcus Melander och ägd av Anders Ström tillsammans med sportmediaprofilerna Lasse Granqvist och Hasse Backe, gjorde en suverän insats i Hambletonian. Vinsten i försöket blev till en tredjeplats med mersmak i finalen. För Marcus Melander var det såklart en framgång, men gissningsvis gnagde andra känslor i kroppen på honom efteråt. Hans andra häst, Long Tom, galopperade i ledningen i försöket i ett läge där han fortfarande såg väldigt stark ut.

Vi har försökt påverka framför allt Meadowlands och Yonkers att åtminstone börja göra något åt den drivningssed som i många fall är direkt vidrig. Med Jeff Gural som ny ägare till Meadowlands – och som tagit krafttag mot dopningen – kändes det ett tag ganska hoppfullt, men efter gårdagens "uppvisning" så känns det som att vi var tillbaka på stenåldern. Det är inte bara några få kuskar heller. Och det är inte bara amerikaner utan också svenskar som använder sig av drivningar som de borde få spöstraff för. På andra ställen i USA har utvecklingen gått framåt, men på Meadowlands har det gått bakåt vilket är sorgligt. Drivningarna är också anledningen till att det visas förhållandevis lite trav från USA i ATG Live. Med gårdagen i färskt minne så får vi överväga om vi överhuvudtaget ska visa något lopp därifrån.

Världskonferens med Kusk-VM, Sommartravet avslutat och ständigt denna Örjan

Nästa vecka inleds travets världskonferens. Årets konferens (den hålls vartannat år) skulle egentligen ha hållits i Sverige, men då Kanada firar 150-årsjubileum och skulle arrangera konferensen 2019 så bytte vi helt enkelt plats. Publik- och hästägarfrågor kommer att dominera frågeställningarna under veckan, men jag kommer också se till att drivningarna hamnar högt på agendan. Det ska inte behöva vara så att det varje gång efter Hambletonian och Prix d'Amérique är det som vi diskuterar mest.

Samtidigt som världskonferensen pågår så avgörs kusk-VM. Deltagarna gör i princip nedslag i hela landet och vår representant är Björn Goop som via EM i fjol kvalificerade sig till världsmästerskapet.

Rättvik avslutade som vanligt Sommartravet. Och Janne Norberg avslutade V75-omgången med att köra Veijo Heiskanens Trot Kronos till seger i Sommartravets Final. 72-årige Norberg har hittat en riktig toppform som kusk. Han har snart kört in tre miljoner kronor som kusk och går mot ett riktigt toppår.

Toppår varje år har Örjan Kihlström. Att han tar en V75-dubbel är inget ovanligt, men kolla på Kihlströms styrning bakom Faste Viking. Som hårt betrodd släppte han ledningen varvet från mål i ett kortlopp. På bilderna såg allt planerat ut i minsta detalj. Han kolla länge bakåt i fältet innan han släppte ledningen, vilade sin häst i 500 meter och gick sen ut och vann enkelt. Gissningsvis var det rätt många som hade spelat Faste Viking som först ifrågasatte Örjan Kihlströms förstånd – för att sedan hylla honom för en magnifik styrning…

I dag är det Dam-SM på Hagmyren.

Johan Lindberg
johan.lindberg@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-08-06. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hallå där Louise Medelberg…

2017-11-24 16:15

Nytt upplägg för V75 Champions 2018

2017-11-24 11:00

Välkommen Jägersro Malmö Hästcenter!

2017-11-22 13:46
Till nyhetsarkivet