Lindbergs veckobrev

Lindbergs veckobrev, vecka 34

Tävlingsschema. Svenska framgångar. Mot Derbyt!

Hur ska Solvallas tävlingsschema se ut? Frågan har varit en snackis i många år och är högaktuell i veckan inför styrelsebesluten på torsdag. Solvallas tävlingsprogram påverkar direkt eller indirekt travsportens ekonomi, banpublikens upplevelse på Solvalla och på andra banor, Solvallas status som nationalarena och hästägarnas möjligheter att se sina hästar tävla i lopp med höga prispengar.

Ska det vara Xpress eller inte på onsdagar? Det är den stora frågan. Xpress ger ett par fördelar som är svåra att få till om V86 endast ska arrangeras på en bana (jag utvecklar det resonemanget lite längre ner). Xpress är en av orsakerna till att spelformen V86 går bra, och fortsätter att gå bra över tid. Men Xpress är ingen tävlingsform som tilltalar banpubliken och dessutom måste Solvalla dela med sig lite av glansen till andra banor. Så om man ska sammanfatta frågan så handlar det om avvägning mellan tre saker. Spelintäkter, Solvallas status som nationalarena och banpublikens upplevelse. Alla är fundamentala, men vilken av dem ska väga tyngst?

Spelomsättning och Xpress

De senaste åren har Solvalla tävlat med Xpress på onsdagar och delat V86-arrangemanget med en annan storbana. Syftet har varit att göra upplevelsen för tv-publiken och spelarna så bra som möjligt. Det har lyckats – de flesta, även Xpress-kritiker - håller med om att tv-programmet på onsdagarna är väldigt bra. Och V86-spelet har attraherat många människor och trenden är fortsatt stigande. Det är egentligen första gången som det stora spelet på onsdagar håller farten över tid. Tidigare försök på onsdagar som Riks-V5, V54 och V64 har alla tappat intresse efter några år, men med V86 verkar ATG ha hittat rätt.

Varför går V86 bättre än de tidigare spelen på onsdagar? ATG är ganska säkra på att det främst beror på tre saker.
1) Tv-programmet V86 Direkt där loppen startar var elfte minut är spännande och tar lagom lång tid.
2) Loppen innehåller bra hästar från hela landet.
3) Sedan i våras går det att spela ”tillsammans” på V86.

De två första punkterna är svårare att uppnå om man skulle köra V86-loppen bara på Solvalla och skrota Xpress.

Nationalarenan Solvalla och banpubliken

Spelomsättning är viktig men det är även Solvallas status och banpublikens upplevelse. Xpress är inte optimalt för Solvalla och stockholmspubliken. Därför bad vår styrelse i våras att vi på sportkontoret skulle ta fram några alternativ till Xpress-tävlande. Kan vi öka Solvallas status som publikarena men ändå behålla goda möjligheter till spelintäkter? Styrelsen har nu fått tre alternativ att ta ställning till på torsdag. Alla tre alternativen påverkar Solvalla och möjligheten till spelintäkter, alla tre alternativen påverkar övriga banors tävlingsschema direkt eller indirekt. Det är inte ett lätt beslut som styrelsen har framför sig, men även svåra beslut måste fattas.

Jag väljer att inte redovisa detaljer kring de tre alternativen här. Varför då undrar säkert många? Ett svårt beslut, även det. Ska vi alltid använda full öppenhet, förankring och remisser? Eller kan vi ibland fatta beslut utan att fråga alla som kan påverkas av besluten? Finns uppenbara för- och nackdelar med båda tillvägagångssätten. Samma i travpolitiken som i övriga samhället. I den här frågan har vi valt en medelväg. De banor som är närmaste berörda har fått mer information och möjlighet att påverka, men andra banor och organisationer har inte fått det.

Formellt äger ATG rätten att besluta om tävlingsprogram. Så kommer det att vara fram till att sporten tar över det formella ansvaret om/när staten beslutar sig för att ändra spellagstiftningen om några år. Men redan nu är det i praktiken travsporten som bestämmer hur vi vill ha det, det har ATG varit ganska tydliga med de senaste åren. Så beslutet är vårt. Och svårt.

Många svenska framgångar på världskonferensen

Christina Olsson valdes välförtjänt in som Life Time Member på världskonferensen. Christina är en av de mest eftersökta föreläsarna på internationella möten och har som avelschef på Svensk Travsport under många år fått en väldigt stor respekt hos sina kollegor runt om i världen.

2019 är det vi i Sverige som är värdar för världskonferensen. Att komma överens internationellt är ett långsamt arbete, men alternativet till att träffas är såklart att inte träffas. Då vet vi att det inte skulle hända någonting. Inför årets konferens var vi svenska delegater överens om att tillsammans med i första hand Norge, men också Australien, ta drivningsfrågan så långt vi kunde. Det slutade med att alla länder utom USA godkände de rekommendationer som hästvälfärdskommittén skrev i frågan. I USA är varje delstat självbestämmande, vilket gjorde att USAs centrale chef Mike Tanner inte hade mandat att säga ja till något han inte påverkar. Dock höjs dock allt fler röster i USA, inte minst John D Campbell, ny ordförande i Hambletonian Society, för att USA ska införa federala regler.

Av 50 marknadsidéer röstades svenska Vinnarcirkeln fram som den bästa av konferensen. Sverige var också tvåa med Stjärnkusken. Vi ska också vara stolta över kvaliteten på våra svenska medier. Travronden plockade hem två av åtta priser i International Media Awards (bästa reportage och bästa websajt) och Kanal 75 plockade hem segern i bästa tv-program eller dokumentär.

SOT fortsatt stort och två fantastiska lopp på söndag

Derbykvalen gjorde att vi har två fantastiska lopp att se framemot på Jägersro till helgen. Otroligt svårt att sia om utgången i Svenskt Travderby även om hemmahästen Rajesh Face troligtvis kommer att bli favorit efter ett fantastiskt uttagningslopp. Hos stona kommer Cash Crowe bli stor favorit efter att på nytt ha varit osannolikt bra i sitt lopp.

Sundsvall Open Trot fick se Ringostarr Treb som vinnare. Och Sundsvall Open Trot håller greppet som något av det största som händer i Norrland årligen. Nu jobbar vi in bra väder i helgen. Så vi får en perfekt avslutning på en fantastisk travsommar.

Johan Lindberg
johan.lindberg@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-08-29. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hallå där Louise Medelberg…

2017-11-24 16:15

Nytt upplägg för V75 Champions 2018

2017-11-24 11:00

Välkommen Jägersro Malmö Hästcenter!

2017-11-22 13:46
Till nyhetsarkivet