Solvalla - E-läktaren

Solvalla kör både tisdag och onsdag nästa år

Solvalla kommer att satsa på tisdagar med höga prispengar och stor sport nästa år, men också fortsätta vara del av V86-tävlingarna med Xpress på onsdagar. Det beslöt Svensk Travsports styrelse i dag.

Att Solvallas status som travets nationalarena ska lyftas har travsverige varit överens om länge. Banan har också önskat att få en egen tävlingskväll där man inte behöver vara en del av Xpress-konceptet där V86 körs på två banor. Svensk Travsport fick i uppdrag att ta fram förslag på hur tävlingsschemat 2018 kan anpassas så att Solvalla kan få en egen dag, men samtidigt ha kvar spelformen V86 på onsdagarna. Lösningen blir att Solvalla 2018 får både en egen tävlingskväll och fortsätter vara med på Xpress.

– I och med styrelsens beslut får Solvalla bättre förutsättningar att utvecklas som tävlingsarena och axla sin roll som nationalarena. Samtidigt kan V86 med Xpress behållas och fortsätta att utvecklas som den viktigaste spelformen efter V75. I år har V86 ökat omkring 20 procent och enligt ATG står möjligheten att spela Tillsammans för ungefär hälften av den ökningen. Men det beror också på flera positiva aspekter av Xpress som exempelvis att spelet går fort och har bra geografisk spridning vilket uppskattas av kunderna. Svensk Travsport vill inte börja peta i den spelprodukt som går bäst just nu, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport.

Så här tävlar Solvalla nästa år

Under 2018 kommer Solvallas tävlingsprogram innehålla 35 tisdagskvällar och 37 onsdagskvällar med V86 Xpress, som banan delar med Åby, Jägersro och Bergsåker. V86 Xpress-onsdagarna på Solvalla kommer att köras med något lägre prispengar jämfört med i år, och loppen kommer ha runt 40-50 000 kronor i förstapris. Därutöver arrangerar Solvalla 11 V75-tävlingar, 3 lunchtävlingar och 4 breddloppstävlingar.

Övriga banor hjälper till

Solvallas nya tävlingsprogram innebär automatiskt att andra banor påverkas. Malmöbanan Jägersro kommer fortsatt att ha tisdagar som sin huvudsakliga tävlingsdag, men med vissa ändringar. Ungefär tio tisdagkvällar är det Jägersro som kör tävlingar med extrahöga prispengar och större lopp och under 10-15 veckor tävlar man samtidigt som Solvalla, som så kallad V5-bana. Det finns även utrymme att öka lunchtävlandet om banan önskar det. Jägersro behåller också sina Xpress-onsdagar och förändringen innebär att Jägersros prispengar ökar med några miljoner kronor.

– Uppdraget var att stärka Solvallas roll som nationalarena och oavsett vilket beslut som fattats innebär det en oundviklig negativ påverkan på andra banors tävlingskalender. I det här fallet är det framförallt de banor som normalt tävlar på tisdagar, Axevalla och Sundbyholm, som drabbas och det är vi medvetna om. Vi har därför valt att lägga fyra av tisdagskvällarna med höga prispengar på Axevalla och Sundbyholm, säger Johan Lindberg.

Röster om det nya tävlingsupplägget:

Jörgen Forsberg, vd på Solvalla
– 2018 blir en nytändning för Solvalla. Vi kommer under de flesta tisdagarna på året erbjuda fantastisk travsport med höga prispengar och dessutom vara en del av V86 på onsdagarna. För publik, hästägare, tävlande aktiva och oss som arrangörer är det här en enorm förbättring jämfört med de senaste åren. Nu kavlar vi upp ärmarna och börjar jobba stenhårt för att så många som möjligt ska välja att se Solvallas tävlingar på plats.

Peter G Norman, A-tränare och ordförande i Solvalla Travtränarförening
– Solvalla Travtränarförenings styrelse står till hundra procent bakom förslaget. Vi har inte varit nöjda med de senaste årens tävlingsschema, men det här blev riktigt bra. Vi uppskattar att Solvalla får en egen dag och även att vi kan tävla två vardagskvällar i veckan på hemmaplan. Tisdagarna där sporten står i centrum blir naturligtvis höjdpunkten och jag vet att en egen tävlingsdag även är extra efterlängtad av våra hästägare.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Senast uppdaterad 2017-09-08. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hallå där Louise Medelberg…

2017-11-24 16:15

Nytt upplägg för V75 Champions 2018

2017-11-24 11:00

Välkommen Jägersro Malmö Hästcenter!

2017-11-22 13:46
Till nyhetsarkivet