Monte, monté

Hur många montéhästar vinner egentligen barfota?

På lördag är det dags för det första montéloppet på V75 och därför väcks en del frågor, till exempel vilken balans som egentligen är vanligast. Och vilket startspår har korat flest montévinnare senaste åren? Vi har tagit fram lite statistik och passade på att fråga vår montéansvarige Stina Swartling om vad man bör tänka på kring ett montélopp.

– Montélopp går ju till på samma sätt som sulkylopp, men några skillnader finns som kan vara bra att tänka på. För det första är det skillnad på att bära en ryttare mot att dra en kusk i vagn. Till exempel är det så att hästar som tävlar barfota när de startar för vagn ofta går med skor när de tävlar i monté, berättar Stina och fortsätter:

– En annan sak att tänka på är att montélopp kan utvecklas lite annorlunda mot sulkyloppen i och med att samtliga 10 hästar startar från framspår bakom startbilsvingen. Sist men inte minst så är det oftast lättare att få lucka på upploppet och Monté-SM avgörs dessutom på Åby som har dubbla open strech.

Så vad är då svaret på hur många hästar som vinner barfota i monté? Jo, drygt 18% om man tittar på de senaste två åren. Och spår 5 och spår 7 verkar vara de segerrikaste, men det är väldigt jämt mellan många spår. Se diagrammen nedan och samtliga siffror i rutan uppe till höger.

Montéstatistik - skoinfo


Diagrammet visar statistik på segrande montéhästars skoinformation. Statistiken innefattar alla vinnare av montélopp år 2015-2017.

Montéstatistik - startspår
Diagrammet visar statistik på segrande montéhästars startspår. Statistiken innefattar alla vinnare av montélopp år 2015 - 2017.

Therese Bornfalk Berglund
therese.berglund@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-10-11. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Elin är den första Travprofilen!

2017-10-20 15:00

Så här blir V75 nästa år – kalender, klasser och prispengar

2017-10-20 10:00

Hästägare ska vara momspliktiga

2017-10-17 17:05
Till nyhetsarkivet