Kennet Häggström, Super Ariel och Micael Melander i vinnarcirkeln

Hemvändare med sikte på SM-titeln

För två år sedan lämnade hon Sverige för Frankrike. På lördag är hon tillbaka. Super Ariel (bilden) är den stora jokern i Sto-SM på Åby. – Hade jag tippat hade jag rankat henne först i loppet, säger hästens tränare Kennet Häggström (till vänster).

Sensommaren 2015 flyttade det då sexåriga stoet Super Ariel till Frankrike. Två år senare har hon lagt beslag på flera feta segercheckar och tredubblat pengarna på sitt vinstkonto.

– Hon har varit riktigt bra. Kan man gå i uppförsbacken på Vincennes och vinna lopp där så måste man vara riktigt bra. Hon är en fruktansvärd märr, så är det bara, säger Kennet Häggström.

Han är Solängettränare med bas i Bredbyn och som uppfödare och ägare har han följt Super Ariel från dag ett. Men i Frankrike är det lärlingen Evelina Månsson som tränar hästen. Hon arbetar på Rommetränaren Jörgen Westholms franska filial och det är i hans borg på den mäktiga träningsanläggningen Grosbois som Super Ariel numera har sitt hem.

– Evelina var ute och körde jobb med henne i lördags. Hon körde 2 100 meter och sa att hästen var riktigt fin, joggade 1.15 och hade 73 i puls efteråt. Då bestämde vi oss för att anmäla till Åby, berättar Häggström.

På topp igen efter semestern

27 starter och nästan 2,2 miljoner kronor insprunget har det blivit för Super Ariel i Frankrike så här långt. Sex gånger har hon vunnit och den penningsmässigt största segern, värd 263 758 kronor, kom i Prix Amalthea på huvudstadsbanan Vincennes i våras.

– Vi har suttit och tittat hemma när hon har vunnit lopp och det är en upplevelse det också, men vi var nere till Prix d'Amérique när hon var tvåa i Prix Helen Johansson. Hon var först fem meter efter mål och fick över 250 000 kronor i andrapris, så det var roligt.

Nu har inte Super Ariel tävlat sedan 20 juli. Då slutade hon oplacerad och efter det fick hon en välförtjänt semester.

– Hon hade startat på i nästan två år utan något längre uppehåll och var lite sliten, så vi släppte henne på bete i en månad. Det slog väl ut för hon har varit riktigt bra nu när hon har börjat träna igen. Hon har också varit riktigt bra när hon har kommit tillbaka efter vila tidigare.

"Oerhört bra med jänkarvagn"

Super Ariel och Evelina Månsson påbörjar resan till Sverige på fredag, övernattar längs vägen och anländer till Åbytravet i Mölndal i god tid före tävlingarna på lördag. Där ansluter Kennet Häggström och det är en förhoppningsfull ägare och tränare som ska återse sitt kapabla sto.

– Hade jag tippat hade jag rankat henne först i loppet, säger han.

Dannerotränaren Micael Melander (till höger), som brukade köra Super Ariel före flytten, åker ner till Mölndal enkom för att köra henne i Sto-SM och spår tre bakom startbilen är i det närmaste perfekt.

– Förut var hon inte så snabb ut men det har hon utvecklat i Frankrike. Där har hon visat sig riktigt snabb från start och jag tror att hon kommer att öppna bra på lördag, säger Häggström och påminner avslutningsvis om en viktig detalj:

– I Frankrike får de inte gå med jänkarvagn så hon har gått med vanlig vagn där nere, men hon gick oerhört bra med jänkarvagn innan hon for ner och nu kör vi med det igen.

Ola Johansson, Kanal 75

Senast uppdaterad 2017-10-12. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet