Tallmons Calis, Tallmons Wilsen och Robert Calissendorff

Från trav till par på tio dar

Ja, så kan man snabbt sammanfatta läget för Robert Calissendorff (nere till höger) och hans hästar Tallmons Wilsen (mörkbrun) och Tallmons Calis (fux). De ska nämligen tillsammans transportera årets lucia i Örnsköldsvik och hennes tärnor till luciakröningen nu på lördag.

Kommer ni ihåg Tallmons Wilsen förresten? Hon blev lite av en rikskändis när hon föddes 2011. Hennes mamma dog strax efter att Wilsen kommit till världen och Robert var tvungen att snabbt hitta en amma till det lilla fölet och svaret blev fjordstoet Knistra. Tack vare hjälp från Roberts kusin Lotta och andra snälla människor i deras närhet gick allt bra för Wilsen, som nu blivit sex år och har hunnit med 34 starter på travbanan. På lördag ska hon och stallkompisen Tallmons Calis dock ut på ett helt nytt uppdrag. De ska dra en släde – tillsammans – som ett tvåspann.

– Jag har kört lucian tidigare, men släden hon och tärnorna sitter i är ganska tung för bara en häst, speciellt när det går så mycket uppför som det gör här i Ö-vik, så jag tänkte att det skulle vara bättre att ha två hästar i år. Jag har dock aldrig kört tvåspann förut, så nu får vi ligga i hårdträning i veckan, berättar tränaren och ägaren Robert, som fick utrustningen så sent som förra veckan.

Hur går det för er med träningen då?
– Än så länge har vi inte hunnit börja så mycket, men jag tror att det kommer att gå jättebra. Jag kommer att börja med att tömköra dem i par så att de vänjer sig vid det och sedan får vi koppla på vagn. Självklart blir det även en nyhet för dem med parstången också, men det är två coola hästar så jag är inte så orolig. Jag tror att det största problemet, eller snarare den största omställningen för dem, blir att gå med helstängda huvudlag. Det har ingen av dem gjort hittills. Just nu väntar vi på deras specialsydda huvudlag som ska komma från Vinnarcirkelns sadelmakeri på Umåker.

Fungerar just de här hästarna bra ihop eftersom du valde dem?
– De är som sagt väldigt stabila hästar och med Wilsen har vi redan gjort en massa annorlunda saker, hon har ett helt fantastiskt psyke. Calis är lite yngre, men är lik Wilsen mentalt, klok och lugn. Jag tror som sagt att huvudlagen kommer att bli deras största utmaning, inte att samarbeta.

Är du nervös?
– Nej det är jag faktiskt inte. Snarare förväntansfull. Det ska bli kul.

Vill du se hur det går för Robert, Wilsen och Calis kan du gå in på vårt Instagramkonto. Robert är nämligen veckans gästinstagrammare och han har lovat att dela med sig av hur träningen går för dem och förhoppningsvis får vi även se lite bilder från lördagen.

Therese Bornfalk Berglund
therese.berglund@travsport.se

Senast uppdaterad 2017-12-05. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet