Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Kör- och montélicensutbildning

Vill du tävla i trav eller monté? Anmäl dig till kör- eller montélicensutbildning på din travskola. Kursen är både praktisk och teoretisk och omfattas av 15 gånger à 3 timmar, där varje tillfälle innefattar ett utbildningslopp med efterföljande teoripass.


Kursdatum: Information om kursdatum finns på travskola.se.

Kursplats: Kursen hålls lokalt på landets travskolor.

Anmälan:travskola.se hittar du din travskola där det finns information om hur du anmäler dig.

Anordnare: Hästsportens Folkhögskola i samarbete med Travsällskapen.

Innehåll och kursupplägg

Kör- och montélicensutbildningen ska omfattas av minst 15 kurstillfällen under vilka varje deltagare ska uppnå 10 godkända utbildningslopp. Oberoende av kursens upplägg är samtliga ämnesområden i handledningen obligatoriska.

Vid varje träff under kör- och montélicensutbildningen (utom den första som är rent teoretisk) ska deltagaren använda sig av egen häst. Hästen ska vara i tävlingsbar ålder, ej vara belagd med veterinärt startförbud, någon gång i livet ha varit godkänd i ett kvallopp samt väl lämpad för utbildningslopp.

Efter avslutad kurs kan du, förutsatt att kursen genomförts med godkänt resultat, ansöka om kör- eller montélicens vid ditt travsällskap. För godkänt krävs att du varit närvarande på minst 80 procent av träffarna samt klarat både det skriftliga och det praktiska provet.

Behörighetskrav

Deltagarens ska ha goda kör-/ridkunskaper, minst ett års erfarenhet från snabbjobb innan kör-/montélicensutbildningen påbörjas, då denna är att betrakta som en uppkörningsperiod. I montéutbildningen krävs också stor fysisk styrka hos ryttaren. Deltagaren ska även ha en allmän kännedom om voltstart.

Nedre åldersgräns för deltagande i kursen är det år deltagaren fyller 15 år. Målsman ska godkänna deltagandet.

Även om en deltagare redan innehar montélicens är det rekommenderat att köra en full utbildningsomgång för att få körlicens. Det är travskolans ansvar att avgöra om en person är tillräckligt kompetent för att köra färre utbildningslopp.

 


kundtjanst@travsport.se