Sofia Adolfsson och Nantucket

Sofia har gjort sitt val inför SM

Sofia Adolfsson (bilden) vill gärna ner till Frankrike och tävla. På lördagen är det dock Monté-SM på Åby som gäller och premiär för disciplinen på V75. Landets dominant i travridning är nöjd med valet av häst. – Jag är glad över att jag ska sitta på Candor Halls rygg på lördag.

Senhösten är SM-tider i travsporten och på lördagen bjuder Åbytravet in till en tävlingsdag med tre svenska mästerskap på kupongen. Nytt för i år är att monténs eget SM tar plats på V75-kupongen och det blir med landets regerande champion i en av huvudrollerna.

26-åriga Sofia Adolfsson var fjolårets komet i montén med sitt första championat. I år leder hon ligan i stor stil igen med 43 segrar på 178 starter, med ett rejält hopp ner till tvåan Emilia Leo på 19 segrar.

– Jag har en seger i monté i Norge också som inte räknas i ligan. Och så har jag faktiskt tagit en seger i sulky också i år, säger Örebrotjejen som förutom tävlandet, hjälper till med träningen i flera proffsstallar, har egna travare tillsammans med familjen och jobbar lite mer än halvtid som sjuksköterska nattetid.

Adolfsson såld

Nantucket (bilden) är hästen hon tagit sina största segrar med och plussat mest för i karriären. När startlistan till SM-loppet kom visade det sig att Sofia Adolfsson inte rider Sveriges bästa montéhäst Nantucket utan har valt en annan. För två veckor sedan imponerade Candor Hall stort i första starten under sadel. Sofia Adolfsson var såld.

– Jag valde häst lite på dagsform. Candor Hall svarade för en helt enorm prestation i Karlstad och som det känns på förhand har jag en av de absolut vassaste hästarna i loppet. SM är det största loppet för hästarna, men även för oss ryttare och jag är glad över att jag ska sitta på Candors rygg på lördag, säger hon.

Sympatierna spretar

Sofia Adolfsson tror att hon valt rätt häst, men verkar långtifrån säker. Sympatierna spretar en aning. Mercedes Balogh tränar Nantucket och Björn Goop Candor Hall.

– Björn har varit bussig och satt upp mig på sina hästar hela året, så även det är ett samarbete jag värnar väldigt mycket om. Sedan tycker jag att Nantucket är en otroligt bra häst som jag har att tacka för så mycket. Det kändes verkligen i hjärtat att välja bort honom.

Ett lopp som inte skämmer

Monté-SM går som den andra avdelningen på V75. Champion Adolfsson tippar sig själv etta i förhandstipset Fem tippar V75 och garderar med i tur och ordning El Mago Pellini, Nantucket och Art On Line.

– Kolgjinis El Mago Pellini verkar vara stark och rejäl och utan att ha kollat på montéloppen den gjort i Frankrike tror jag att det kan bli loppets överraskning. Det är ett riktigt bra lopp och det är många som kan dyka upp där framme om det blir ridet på ett eller annat sätt. Det är fantastiskt kul att vi inom montén får synas på V75 och det här loppet ska inte behöva skämmas för sig.

Sofia Adolfsson har i tidigare intervjuer sagt att hon drömmer om att tävla i monténs hemland Frankrike. Kanske kan Björn Goop-tränade Candor Hall bli hennes biljett till Frankrike.

– Jag kan inte den franska sporten alls, men med tanke på loppet senast tror jag att de skulle få svettigt att möta honom där nere. Om jag skulle jag få chansen av Björn…så ingen skulle vara gladare än jag liksom.

Mikael Wikner & Gina Söderlund, Kanal 75

Senast uppdaterad 2017-10-10. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Lindbergs veckobrev, vecka 49

2017-12-10 12:31

Muscle Hill ny Elit-hingst

2017-12-08 12:30

Från trav till par på tio dar

2017-12-05 13:06
Till nyhetsarkivet