Leonas Yaffa

Yaffa la grunden

Idag började den. Svensk Travsports Grundserie med 44 miljoner kronor i prispengar och 503 lopp under året. Leonas Yaffa (bilden) vann det första loppet i serien.

En av de stora nyheterna i år är Svensk Travsports Grundserie. Varje vardagstrav körs ett lopp i serien och totalt blir det 503 lopp år 2012. Serien hade premiär 1 mars. Förstapriset i samtliga lopp är 35 000 kronor och premiärvinnare blev Mantorp-tränade Leonas Yaffa.

– En av poängerna med Grundserien är att sprida de lite högre prispengarna till hästar som är på väg upp i klass, inte bara till snabblopparna. Leonas Yaffa är ju bara i början av sin karriär hittills men loppet hon sprang i hade tävlingsdagens högsta prissumma, säger Svensk Travsports sportchef Per Wetterholm.

Grundserien finns i tre olika klasser och vänder sig till 3-6-åriga svenskfödda varmblod eller 3-7-åriga kallblod. En tredjedel av loppen kommer att vara rena stolopp.

– Ett av de viktigaste önskemålen från ägare, tränare och uppfödare inför året var att vi skulle satsa extra på breddsporten och på yngre svenskfödda hästar. Svensk Travsports Grundserie möter bägge önskemålen på ett bra sätt, tycker Per Wetterholm.

Redan under torsdag kväll rullar Grundserien vidare med ett lopp på Åby. Och så fortsätter det varje vardagstävling hela året. Det första loppet är kört – 502 återstår.

Notering: På bilden syns Leonas Yaffa med sin tränare Mikael Selin och kusk Christel Berntsson. Hästen ägs av Stall Leonas.

Rikard Sjöberg
rikard.sjoberg@travsport.se

Senast uppdaterad 2012-03-01. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Exteriörens påverkan på varmblodstravarens prestationer

2017-11-17 10:00

Arbetsmiljö – en viktig fråga för alla

2017-11-16 14:30

Stort grattis Årjäng! – Nästa stopp är Friends Arena

2017-11-15 14:00
Till nyhetsarkivet