Triamcinolonacetonid (Kenacort-T) intramuskulärt

Svensk Travsport avråder från användning av triamcinolonacetonid, t ex Kenacort-T, intramuskulärt till tävlingshästar.

Triamcinolonacetonid är en potent glukokortikoid ("kortisonpreparat") med utpräglad depåeffekt och långvarig inflammationsdämpande effekt. Substansen finns i Sverige i läkemedlet Kenacort®-T som är inregistrerat till människa. Det är tillåtet att använda på häst som är undantagen från livsmedelsproduktion om det saknas lämpliga läkemedel inregistrerade i Sverige för häst eller andra djur.

Sedan tidigare är det känt att en karenstid för tävling på 28 dygn förefaller vara tillräcklig vid behandling med en engångsdos på 15 mg triamcinolonacetonid injicerat i led men att karenstiden behöver förlängas vid högre doser eller upprepad behandling. En nyligen publicerad vetenskaplig studie visar att det kan ta väsentligt längre tid att utsöndra triamcinolonacetonid efter intramuskulär injektion. Detta har visats i praktiken då flera positiva dopningsprover uppstått efter sådana behandlingar i andra länder.

Upptaget av depåpreparat kan variera, vilket medför att utsöndringstiden också blir svår att förutsäga. Det finns därför en betydande risk för positiva dopningsprover lång tid efter behandling med triamcinolonacetonid intramuskulärt. Svensk Travsport avråder därför från intramuskulär behandling med triamcinolonacetonid av tävlingshästar.
 

Senast uppdaterad 2012-09-25. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Exteriörens påverkan på varmblodstravarens prestationer

2017-11-17 10:00

Arbetsmiljö – en viktig fråga för alla

2017-11-16 14:30

Stort grattis Årjäng! – Nästa stopp är Friends Arena

2017-11-15 14:00
Till nyhetsarkivet