monté

Monté

Monté är travlopp med ryttare i stället för att kusken sitter i sulky bakom hästen. Det är en stor sport i Frankrike men tog inte fart på allvar i Sverige förrän 2004 när det började ridas totalisatorlopp i monté.

Syns inte klippet? Klicka här.

Genom montén har många nya rekryterats till travet, främst unga tjejer. Många av dessa har även satsat på en sulkylicens vilket gör att det kvinnliga inslaget i travloppen växer mer och mer. Montén har också inneburit ännu en möjlighet att tävla i för hästen, och många har visat sig trivas extra bra under sadel och nått stora framgångar.

Reglemente, utrustningsbestämmelser och licensbestämmelser för både sulky och monté finns samlat i samma dokument som du hittar länkar till i spalten till höger.

Att tänka på för ryttaren

Ryttare som ska delta i montélopp ska väga sig med utrustning både före och efter loppet. Vikten, inklusive utrustning, ska vara minst 65 kilo. Den som väger in med för låg vikt efter loppet diskvalificeras från loppet. Därför dröjer alltid det definitiva resultatet från montéloppen tills vägningen av alla ryttare är avslutad. Regler för vägning finns i filen till höger.

Att rida montélopp är fysiskt krävande och kräver en vältränad ryttare. Alla som ska ta licens måste klara ett fystest som finns beskrivet i en länk till höger. Samtliga ryttare som redan har licens ska under pågående kalenderår genomföra fystestet för att kunna lösa nästa års licens.

Tips om vad du ska tänka på inför montéstarten finns i filen Ryttarförberedelser till höger. 

Större lopp

Det största montéloppet i Sverige är Monté-SM som rids under SM-dagen på Åby i oktober. Samma dag avgörs även Montéryttar-SM för de som vunnit flest montélopp under året. Andra större lopp är till exempel Elitmontén som rids Elitloppsdagen på Solvalla samt Åby Stora Montépris och Olympiamontén på Åby. 

Även montén har förstås sina svenska rekord. Länk till alla svenska rekord finns i menyn uppe till vänster.

Mer om monténs historia kan du läsa i rutan uppe till höger.

Är du sugen på att prova monté?

Många av travskolorna runt om i landet har montékurser på olika nivå – allt från prova på, till fortsättnings- och licenskurser. Hitta din närmaste travskola genom att använda länken "Vill du också börja med trav?" i rutan till höger.

Senast uppdaterad 2017-08-17. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Hallå där Louise Medelberg…

2017-11-24 16:15

Nytt upplägg för V75 Champions 2018

2017-11-24 11:00

Välkommen Jägersro Malmö Hästcenter!

2017-11-22 13:46
Till nyhetsarkivet