Hästar bakom startbil

Gymnasie- och Utselningsligan

Målsättningen med dessa två ligor är att utveckla och motivera eleverna och ge dem värdefull erfarenhet kring träning och förberedelse inför start, rutiner kring tävlingsdagen samt tävlingsmomentet.

Varje månad redovisas poängställningen i både Gymnasie- och Utselningsligan. För att detta ska visas så korrekt som möjligt är det viktigt att varje skola redovisar sina resultat senast den femte i efterföljande månad. Vi vill uppmärksamma och belysa vikten av duktiga hästskötare genom att synliggöra Utselningsligan. Utselningsligan pågår parallellt med Gymnasieligan och de båda kördes för första gången 2010. Det är en prestigefylld tävling där skolor och elever tävlar om fina priser.

– Gymnasie- och Utselningsligan är en uppskattad tävling bland landets gymnasieskolor med travinriktning. Det är också viktigt för oss att vara med och uppmuntra till att eleverna får den erfarenhet och kunskap som behövs i sin framtida yrkesroll som hästskötare, säger Lisa Persson, ungdomsansvarig på Svensk Travsport.

Varje skola deltar med max fyra hästar, varmblod eller kallblod. Skolorna kan tillgodoräkna sig två lopp per häst varje månad och de kan byta häst vid två tillfällen. Det innebär att om en häst startar fler gånger under en månad, är det de två bästa resultaten som räknas. Vi uppmuntrar även de skolor som har färre än fyra starthästar att anmäla sig.

Vid tävlingens slut vinner den skola som samlat flest poäng en sulky medan tvåan och trean får varsin sele.

I Utselningsligan är det skolornas elever som samlar poäng. Vid varje tillfälle en elev selar ut en häst får hen poäng. Det kan alltså vara olika elever vid tävlingstillfällena som selar ut hästarna. De tre elever som samlat flest poäng vid tävlingens slut vinner varsitt presentkort, likaså lottas det ut tre presentkort bland alla elever som någon gång selat ut en häst och därigenom också deltagit i Utselningsligan.

Läs fullständiga regler och villkor i rutan uppe till höger

Senast uppdaterad 2016-11-14. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet