Foto: Anna Gerdmarker, TR Bild

Om insatslopp

Det finns ett antal olika insatslopp i Sverige, för 2-, 3- och 4-åriga hästar. Ett insatslopp är ett lopp där du som hästägare betalar in olika anmälningsavgifter som sedan bidrar till prispengarna i det aktuella loppet.


I ett insatslopp är endast de hästar vars hästägare betalat insatserna startberättigade. Det går att läsa mer om regler och insatser för varje insatslopp i de olika pdf-filerna för respektive insatslopp. Du hittar dem i rutan längst ner.

Insatslopp för 2-åriga varmblod

Svensk Uppfödningslöpning heter det klassiska insatsloppet för tvååriga varmblod. Det har körts på Jägersro sedan 1926 då Ibrahim Pascha vann tillsammans med Sophus Sörensen.

Loppet Svampen Örebro avgörs varje år på Örebrotravet och Dreams Take Time vann premiäråret 2011. Länk till mer information och anmälan finns i rutan längst ner på sidan.

Insatslopp för 3-åriga varmblod

Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla körs alltid sista helgen i september. Det har körts sedan 1927 då Ibrahim Pascha segrade och är i dag Sveriges största treåringslopp med 2 miljoner kronor i förstapris. De 3-åriga stona kan i stället starta i Svenskt Trav-Oaks med 1,5 miljoner kronor i förstapris.

E3 är en treåringsserie där det körs två finaler varje sommar, en över 2140 meter i månadsskiftet juni-juli och en över 1640 meter i mitten av augusti. Det finns både en öppen klass och en stoklass vid varje finaltillfälle och finalbana alterneras mellan sex olika travbanor; Bergsåker, Gävle, Romme, Eskilstuna, Färjestad och Örebro.

Insatslopp för 4-åriga varmblod

Svenskt Travderby på Jägersro är Sveriges största fyraåringslopp och det har körts sedan 1928 då Ibrahim Pascha – som även segrade i premiärloppet av Svensk Uppfödningslöpning och Svenskt Trav-Kriterium – vann. Derbyt körs alltid första söndagen i september och förstapriset uppgår till 2 miljoner kronor. De 4-åriga stona kan, i stället för att möta hingstarna och valackerna i Svenskt Travderby, starta i Derbystoet som går av stapeln samma dag.

Euro Classic Trot Pokalloppen på Åby i mitten av maj är i folkmun Konung Gustaf V:s Pokal (Kungapokalen) för hingstarna/valackerna och Drottning Silvias Pokal för stona. Förstapriserna i vardera loppet uppgår till cirka 1 miljon kronor. Kungapokalen har körts sedan 1941 då Big Noon vann loppet. Drottning Silvias Pokal har funnits sedan 1983 då Sussi Håleryd segrade.

Euro Classic Trot SprinterMästaren körs på Halmstadtravet på sommaren varje år. Det är ett sprinterlopp med försök och final samma dag. I dagsläget är förstapriset 1,2 miljoner kronor. Det finns även en stoavdelning – StoSprintern – med 800.000 kronor i förstapris. Den första Sprintermästaren korades 1971 då Sören Nordin vann med Cirro och den första StoSprintern-vinnare hette Spin d’Amour, året var 1983.  

StoChampionatet är ett fyraåringslopp för ston över 2640 meter och körs i juli varje år på Axevalla med 1,2 miljoner kronor i förstapris. StoChampionatet har körts sedan 1969 då Goldhook segrade tillsammans med Gösta Nordin.

Grand Prix de l’UET är ett insatslopp för europeiska fyraåriga hingstar och ston. Uttagningsloppen och finalen körs i olika europeiska länder varje år. Prissumman i finalen är minst 350 000 euro. Detta insatslopp har körts sedan år 1985 då det blev svensk seger genom Stig H Johansson och Mack the Knife.

Breeders' Crown för 2-, 3- och 4-åriga varmblod

Läs mer på Breeders’ Crowns egna sida. Länken till den finns i rutan längst ner på sidan.

Insatslopp för 3- och 4-åriga kallblod

För de kallblodiga unghästarna finns de insatslopp som ingår den så kallade Kallblodsklassikern. Det handlar om Svenskt Kallblodskriterium för treåriga hästar som körs på Danneros travbana i augusti med ett förstapris på 600 000 kronor, och Svenskt Kallblodsderby för fyraåringarna som körs i Östersund i augusti med ett förstapris på 700 000 kronor. Ston kan i stället starta i Kriteriestoet och Derbystoet som körs på samma tävlingsdagar.

Svenskfödda kallblod kan även anmälas till insatslopp som körs i Norge. Dessa är Norsk Travkriterium (treåringar, september), Biri Oppdretningsløp (treåringar, oktober) och Norsk Travderby (fyraåringar, september) med vidhängande stoavdelningar.

Frågor och svar om insatslopp

Vad är ett insatslopp?
I insatsloppen kan hästägarna satsa några tusenlappar på att just deras lovande unghäst kommer att bli en av kullens allra bästa. Insatserna betalas långt innan själva insatsloppet körs, ibland över ett år innan. Insatserna läggs in i prispotten och därför kan de stora insatsloppens finaler dela ut miljonbelopp i prispengar.

Vad är en insats?
För varje insatslopp ska ägaren betala en eller flera insatser. Man måste vara med från början och betala den första insatsen i rätt tid, det går aldrig att hoppa in i ett insatslopp "i efterhand".

När ägaren anmält hästen inför första insatsen kommer hästen att kvarstå i loppet och ägaren faktureras de följande insatserna. Hästen kvarstår i loppet tills alla insatserna är betalda eller tills att ägaren aktivt väljer att avbryta. Om ägaren avbryter betalningarna innan samtliga insatser är betalda, kommer hästen förlora sin rätt att starta i insatsloppet. De insatser som redan är betalda kommer inte återbetalas.

När ska jag anmäla min häst?
Varje insatslopp har ett datum som är sista anmälningsdag för första insats. De olika datumen hittar du på sidan Anmälan & insats.

Hur anmäler jag min häst till ett insatslopp?
Välj något av följande sätt för att anmäla din häst till ett insatslopp:

  • Anmäl din häst via ditt användarkonto på travsport.se.
  • Kontakta den bana som administrerar det aktuella insatsloppet. Vilka banor det gäller ser du på sidan Anmälan & insats.
  • Använd den inbjudningsblankett banan skickar per post till hästägarföreträdaren.

Kan jag kolla vilka lopp hästen redan är anmäld till?
Sök på aktuellt hästnamn i "sök sportinfo" på travsport.se. Under fliken "Historik" ser du vilka insatslopp som hästen eventuellt redan är anmäld till, samt huruvida det återstår insatser att betala.


kundtjanst@travsport.se