Fascination med ägare, tränare och körsven

Drömmen om vinnarcirkeln – tjusningen med trav

I Sverige finns 33 travbanor där det för närvarande körs cirka 9 000 lopp per år. Varje häst på tävlingsbanan har en eller flera ägare som med spänning följer dess resultat.

En del ägare tränar, sköter om och lever nära sin häst. Några kör även sin egen häst i lopp. Andra hästägare har anlitat en professionell tränare men följer noga hästens utveckling ändå.

Tävlingsmänniska eller ej; de allra flesta hästägares engagemang – all tid och träning, alla funderingar och planer – handlar om att besanna drömmen om att få se sin häst på tävlingsbanan.

Ett visst mått av magi

Det är någonting alldeles extra när den egna hästen travar inpå ovalen. Alla tidskrävande kringarrangemang får sedan sin upplösning under de få minuter ett travlopp pågår. Kanske går det bra, kanske går det mindre bra. Oavsett loppets utgång har ägaren berikats med en stark upplevelse. Att se sin egen häst tävla är alltid förenat med ett visst mått magi.

Timmarna på tävlingsbanan handlar om alltifrån spänning till miljöombyte, avkoppling från vardagen och social samhörighet med andra travintresserade.

Mer än kronor och ören

I travsporten har hästägarna en central roll. Många väljer att vara medlem i en lokal hästägarförening. Årskort på travbanan, program och speciella hästägarrum är exempel på service som travsällskapen brukar erbjuda sina hästägare.

Ägarna är ett uthålligt släkte. I första hand delar de passionen för travsport. Därutöver drömmer förstås alla om att en dag äga en vinnare. Men trav är en sport som handlar om så mycket mer än kronor och ören.

Senast uppdaterad 2013-11-27. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet