Hästhuvud

Kvalificerings- & premielopp

Kvalificerings- och premieloppen är inte riktiga tävlingslopp. Kvalificeringslopp är lopp som alla travhästar måste visa upp sig och godkännas i innan de får tävla på riktigt. Premieloppen är i sin tur en typ av träningslopp för tvååriga hästar.

Kvalificeringslopp

För att en häst ska få starta i ett riktigt tävlingslopp så måste den först klara av ett kvalificeringslopp (ofta kallat kvallopp). Kvalloppen körs framför allt av djurskyddsmässiga skäl. Hästarna ska helt enkelt visa upp att de är i ett tävlingsmässigt skick.

Det finns fyra huvudsakliga skäl till att en häst måste kvala. 

  1. Hästen har aldrig startat.
  2. Hästen har ingen godkänd tävlingsprestation under de senaste tolv månaderna.
  3. Hästen har inte minst 2 godkända tävlingsprestationer på de fem senaste starterna, alternativt tre icke godkända tävlingsprestationer på raken.
  4. Hästen har ådömts ett kval av en banveterinär eller en måldomare.

De fullständiga kvalificeringsbestämmelserna hittar du i rutan till höger.

Premielopp

Varje år under perioden 1 mars till 31 oktober körs premielopp där alla svenskfödda 2-åriga hästar kan starta. Premieloppen är inga tävlingslopp, utan träningsliknande lopp där hästarna ska springa en tid inom ett visst intervall.

Klarar hästen sitt premielopp betalas en premie ut till ägaren. Premien för 2017 är 20 000 kronor, oavsett om hästen är i A-träning eller B-träning (proffs- eller amatörträning). Varje år betalar Svensk Travsport och ATG ut cirka 50 miljoner kronor i premieloppen.

Läs mer om vilka tidsintervall det är som gäller i Premieloppsbestämmelser som du hittar i rutan till höger.

Ett alternativ kan vara att avstå premieloppet och istället låta hästen kvarstå i Premiechansen. Då vinner hästen dubbla prispengar om den skulle prisplacera sig i Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Travderby eller något av de andra stora unghästloppen som ingår i Premiechansen.

Kvalbonus för kallblod 

För svenskfödda kallblod finns en extra avelsstimulans som kallas Kvalbonus. När hästen genomför ett godkänt kvallopp för första gången, får hästens uppfödare en bonus på 2 000 kronor och ägaren en bonus på 10 000 kronor. Detta under förutsättning att hästen är ett svenskfött kallblod och klarar kvalet senast den 30 juni som treåring. Även hästar som tidigare inte klarat premieloppet har chansen till Kvalbonus.

Senast uppdaterad 2017-07-20. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Gymnasieturnén fortsätter 2018

2017-12-15 09:30

Tack till Solvallas funktionärer – och till alla andra som bidragit!

2017-12-14 15:23

Förslag om sammanslagning Sverige och Danmark

2017-12-13 16:00
Till nyhetsarkivet