Hästhuvud

Kvalificerings- & premielopp

Kvalificerings- och premieloppen är inte riktiga tävlingslopp. Kvalificeringslopp är lopp som alla travhästar måste visa upp sig och godkännas i innan de får tävla på riktigt. Premieloppen är i sin tur en typ av träningslopp för tvååriga hästar.

Kvalificeringslopp

För att en häst ska få starta i ett riktigt tävlingslopp så måste den först klara av ett kvalificeringslopp (ofta kallat kvallopp). Kvalloppen körs framför allt av djurskyddsmässiga skäl. Hästarna ska helt enkelt visa upp att de är i ett tävlingsmässigt skick.

Det finns fyra huvudsakliga skäl till att en häst måste kvala. 

  1. Hästen har aldrig startat.
  2. Hästen har ingen godkänd tävlingsprestation under de senaste tolv månaderna.
  3. Hästen har inte minst 2 godkända tävlingsprestationer på de fem senaste starterna, alternativt tre icke godkända tävlingsprestationer på raken.
  4. Hästen har ådömts ett kval av en banveterinär eller en måldomare.

De fullständiga kvalificeringsbestämmelserna hittar du i rutan till höger.

Premielopp

Varje år under perioden 1 mars till 31 oktober körs premielopp där alla svenskfödda 2-åriga hästar kan starta. Premieloppen är inga tävlingslopp, utan träningsliknande lopp där hästarna ska springa en tid inom ett visst intervall.

Klarar hästen sitt premielopp betalas en premie ut till ägaren. Premien för 2015 är 20 000 kronor, oavsett om hästen är i A-träning eller B-träning (proffs- eller amatörträning). Varje år betalar Svensk Travsport och ATG ut cirka 50 miljoner kronor i premieloppen.

Premieloppet går att kombinera med ett kvalificeringslopp vid ett och samma starttillfälle. Läs mer om detta och vilka tidsintervall det är som gäller i Premieloppsbestämmelser som du hittar i rutan till höger.

Ett alternativ till premielopp kan vara att avstå premieloppet och istället anmäla sitt tvååriga varmblod till den så kallade Premiechansningen. Då vinner hästen dubbla prispengarna vid eventuell placering i Svenskt Trav-Kriterium och Svenskt Trav-Oaks, samt eventuellt ytterligare stora lopp. Läs mer under rubriken Premiechansningen som du hittar i menyn till vänster.

Kvalbonus 2016

Svensk Travsport satsar på ett prestationsinriktat stimulanspaket för uppfödare till svenskfödda varmblodiga hästar, samt för uppfödare och ägare till svenskfödda kallblodiga hästar.

Kvalbonus 2016 omfattar svenskfödda (ej mockinländare) 3-åriga varm- och kallblod (födda 2013).

Det finns två olika varianter av Kvalbonus. En för 3-åriga svenskfödda varmblod och en för 3-åriga svenskfödda kallblod. Bonusen går till hästens uppfödare (varmbloden) eller till uppfödare samt ägare (kallbloden). Kravet är att hästen klarar att gå godkänt kvalificeringslopp senast 30 juni som 3-åring.

Även hästar som inte klarat premieloppet är berättigade till att försöka ta Kvalbonusen. Alla svenskfödda hästar (förutom mockinländare och hästar med begränsade rättigheter) har chansen.

Varmblod födda 2013
När hästen genomför ett godkänt kvallopp för första gången, får hästens uppfödare en bonus på 5 000 kronor. Detta under förutsättning att hästen är svenskfödd och klarar kvalet senast den 30 juni som 3-åring. Även hästar som tidigare inte klarat premieloppet har chansen till Kvalbonus.

Uppfödare till hästar födda 2013 som kvalade som 2-åringar, kommer få sin kvalbonus retroaktivt i januari 2016.

Kallblod födda 2013
När hästen genomför ett godkänt kvallopp för första gången, får hästens uppfödare en bonus på 10 000 kronor och ägaren en bonus på 5 000 kronor. Detta under förutsättning att hästen är svenskfödd och klarar kvalet senast den 30 juni som 3-åring. Även hästar som tidigare inte klarat premieloppet har chansen till Kvalbonus.

Uppfödare och ägare till hästar födda 2013 som kvalade som 2-åringar, kommer få sin kvalbonus retroaktivt i januari 2016.

Varmblod födda 2014
För tävlingssäsongen 2017 förändras villkoren för uppfödarna vilket kommer att ge uppfödarna mer pengar, särskilt för unga hästar i lopp. Mer information hittar du via länken om uppfödarpremier i rutan till höger. I samband med den förändringen tas kvalbonusen för varmblodiga hästar bort.

Kallblod födda 2014
När hästen genomför ett godkänt kvallopp för första gången, får hästens uppfödare en bonus på 2 000 kronor och ägaren en bonus på 10 000 kronor. Detta under förutsättning att hästen är svenskfödd och klarar kvalet senast den 30 juni som 3-åring. Även hästar som tidigare inte klarat premieloppet har chansen till Kvalbonus.

Senast uppdaterad 2016-12-30. kundtjanst@travsport.se


Fler nyheter:Storsatsning på prispengar 2018

2017-05-26 18:30

Centern från start till mål i Politikerloppet

2017-05-26 14:28

Fem snabba - Elitloppsspecial

2017-05-24 13:56
Till nyhetsarkivet