Dokumentarkiv

Här hittar du ett urval av dokument och utbildningsmaterial framtagna av Svensk Travsport. Längst ner på sidan finns även andra utbildningsmaterial att ladda ner.


Att köra in häst
Att köra in en häst är ett stort ansvar. Du är den som sätter grunden för hur hästen blir hanterad i samband med träning. Det är mycket viktigt att det blir en positiv upplevelse för hästen och att göra arbetet tillsammans med hästen. Det är viktigt att ha en väl inkörd häst av flera skäl, men framför allt för att hästen ska finna det vi gör harmoniskt, då blir det också mer säkert. Var lyhörd för individen, ta hjälp när du behöver, ha en långsiktig plan och fram för allt var lugn och ha tålamod.

Klicka här för att komma till Att köra in häst

 

Ätstörningar - riskfaktorer, konsekvenser och åtgärder
Här följer kortfattad och enkel information om ätstörningar, både inom och utanför idrotten, hur vår syn på kropp och utseende påverkar vårt mående, tvångsmässig träning och psykisk ohälsa generellt. Hur en utövare kan påverkas av för lågt energiintag beskrivs tillsammans med konsekvenser som menstruationsstörningar. Vidare ges en kort genomgång av symtom och konsekvenser av svält och slutligen råd om vad man kan göra vid misstanke om ätstörningar. Avslutningsvis finns en idé om ansvarsfördelning när det kommer till att både förebygga och hantera störda ätbeteenden, för att i slutänden närma sig målet att säkerställa en långsiktig idrottsmiljö med såväl hållbar hälsa som höga prestationer.

Klicka här för att komma till Ätstörningar - riskfaktorer, konsekvenser och åtgärder.

 

100% redo
Vi tar hand om våra hästar på allra bästa sätt för att de ska prestera och må så bra som möjligt. Det är en självklarhet för oss att fodra hästarna i rätt mängd och med foder av bästa kvalitet, träna dem inför kommande uppgifter och ge dem tid för återhämtning. Men hur är det med oss själva? Trav ska vara något du kan hålla på med hela livet, men då behöver du även prioritera ditt eget
välmående. I det här materialet vill vi ge dig lite inspiration och guidning på vägen till en hållbar livsstil. 

Klicka här för att komma till 100% redo.


Föräldrakollen
Detta häfte har vi tagit fram för att underlätta för dig som förälder. Det finns många situationer inom träning och tävling som kan vara svåra att veta hur man ska hantera som förälder. Ska man kliva in som vuxen eller ta ett steg tillbaka och låta barnet själv reda ut situationer? Vi hoppas att Föräldrakollen kan stärka dig i din roll och ge några bra tips på vägen.

Klicka här för att komma till Föräldrakollen

Hästvälfärd
Hästvälfärd omfattar både hästens mentala och fysiska hälsa. God hästvälfärd innebär att hästens naturliga behov uppfylls så att den mår bra mentalt och fysiskt. Hästvälfärden påverkas av allt som vi gör kring hästen och är därför ett viktigt ämne. Hästvälfärden kan mätas och då används ofta systematiska mätningar med protokoll och mätpunkter som utvecklats inom forskningen. 

Klicka här för att läsa mer om Hästvälfärd


Lathund för kilometertider
Här hittar du en lathund som du kan använda för kilometertider. 

Klicka här för att komma till lathunden


Tidtagning
När du ska träna din häst efter ett bestämt tempo kan det vara bra att använda en klocka. I det här bladet finns det förklaringar och övningar som du kan göra för att lära dig hur du ska klocka din häst under träning eller tävling.

Klicka här för att komma till häftet om tidtagning

Voltvakt
Som voltvakt/understarter är du som en förlängd arm till huvudstartern. Huvudstarterna är den som står vid loppets utgångsdistans, det är den personen som slår på startkommandon när alla ekipage är i fas med varandra. Om startkomandona låter ”KLART, ETT, TVÅ, KÖR!”. Vid ”KÖR!” får hästen inte ha passerat startlinjen. Här finns ett blad att spara ned, skriva ut och sprida till nya och gamla voltvakter/understarters. 

Klicka här för att komma till bladet

Drömverkstaden
För många som föder upp travhästar är drömmen att se sitt föl så småningom köras in, tränas för
start, tävla och förhoppningsvis ta plats i vinnarcirkeln. Vägen dit kan vara ganska lång och utmanande, men samtidigt väldigt lärorik, spännande och rolig. I Drömverkstaden får du lära dig mer. 

Klicka här för att komma till Drömverkstaden


kundtjanst@travsport.se