Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Varför äga travhäst?

"Spänning kring tävlingsmomentet" och "närhet till hästarna" når toppositioner när travhästägarna tillfrågas om varför de äger hästar. Travhästägande är för många en livsstil; ytterligare en dimension av sporten.


Ung eller gammal

En del tjusas av tanken på att vara med från början och köper en unghäst, oftast 1-2 år gammal. Att följa hästen på hela "resan" – från inkörning till uppträning och start, genom alla moment och utvecklingsfaser – är förstås oerhört stimulerande.

Travhästar börjar i allmänhet tävla vid 2-3 års ålder. Andra hästköpare är mer ivriga att ge sig ut på tävlingsbanan snabbt. De väljer en startklar häst. Vägen till tävlingsbanan är kortare, vittringen av vinnarcirkeln känns starkare.

Buffert ger trygghet

Travhästägande är för många en livsstil och passion, med tävlingsmomentet som extra drivkraft.

Att äga häst är förenat med löpande kostnader, men rutinerade hästägare – enskilda eller i grupp – ser till att ha en buffert för bistra tider. Hästen kanske blir skadad, vilket medför såväl tränings-/tävlingsuppehåll som extra veterinärkostnader. Dessutom, oavsett om hästen tävlar eller ej, kvarstår alltid kostnaderna för stallhyra, foder, hovslagare med mera.

När kalkylerna är gjorda och besluten avseende ras är fattade, återstår den spännande uppgiften att hitta rätt häst.


kundtjanst@travsport.se