Foto: P&R AB

Frances Bulwark, Uno Swed och Gunnar Eggen invalda i Hall of Fame

I helgen offentliggjordes vilka som detta år väljs in i Hall of Fame – Travets Storheter. De tre travsportutövare som från och med i år återfinns i listan över travets storheter är Frances Bulwark (bilden) och Uno Swed från Sverige, samt Gunnar Eggen från Norge.


Motiveringarna för de tre nyinvalda

Frances Bulwark:
”I tider då vårt svenska stål inte bet särskilt bra i den utländska konkurrensen, tävlade Frances Bulwark med stor framgång ute på Europas travovaler. Här hemma var hon så överlägsen att hon placerades utom toton, eller stod med många tillägg! Trots detta hann hon med att vinna fantastiska 80 lopp, i hårdast möjliga konkurrens. Och segrarna skulle ha varit än fler om man räknat alla de heat hon vann i olika heatlopp. Den sjätte representanten för svensk travsport att väljas in i Hall of Fame – Travets Storheter – är: Frances Bulwark.”

Uno Swed:
”Uno Swed är en av de största hästkarlar vi har haft och raden av stjärnor som tränats av Uno Swed är lång. Det gäller också alla duktiga tränare som skolats i hans stall. Han var den förste skandinaviska kusken som vann mer än 100 segrar på ett år och totalt vann han 2 248 lopp. Uno Swed var även den första landsortstränaren som vann Svenskt Travderby, det gjorde han med Stepdaughter. Den sjunde representanten för svensk travsport att väljas in i Hall OF Fame – Travets Storheter – är: Uno Swed.”

Gunnar Eggen:
"Årets norske representant i Hall Of Fame, travets storheter, är en person som har varit med och format travsporten i sitt hemland i många år. Först som lärling hos Thor Tholfsen och Karsten Buer, därefter som egen tränare i många år, med 9 derbytriumfer som kusk, och 10 derbytriumfer som tränare, på sin meritlista. I Kriteriet segrade han 4 gånger.

13 gånger var han landschampion och han har vunnit många championat på de norska travbanorna. Han är också Norges mest vinnande kusk med 5 546 triumfer totalt vid utgången av fjolåret. En av segrarna var i EM för kuskar 1996.Gunnar Eggen är troligen mest känd för Sugarcane Hanover som vann många stora internationella lopp.

Den sjätte representanten för norsk travsport att väljas in i Hall of Fame – Travets Storheter – är: Gunnar Eggen.”

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

Invalda i Hall of Fame – Travets Storheter sedan starten 2007
2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Big Noon, Karsten Buer
2010: Bulwark, Rex Rodney
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Frances Bulwark, Uno Swed, Gunnar Eggen

Veronica Sjödin
veronica.sjodin@travsport.se

Publicerad måndag 16 juli 2012. kundtjanst@travsport.se