Jörgen Westholm in i Tusenklubben för tränare

– Jag är otroligt stolt. Att ta tusen segrar som tränare värdesätter jag väldigt högt. Så säger Jörgen Westholm som idag tog sig in i Tusenklubben för tränare. Segervapnet för att nå drömgränsen var Ukino Du Vivier som vann det 11:e loppet på Örebrotravet.


Jörgen Westholm började som professionell travtränare på Romme utanför Borlänge i oktober 1996 och första segern kom redan den 25 oktober tillsammans med Pilkillen, en häst som sedan vann många segrar för Jörgen Westholm när karriären direkt tog fart.

Just travtränarens roll är något som ligger Jörgen Westholm varmt om hjärtat och han har under många år jobbat aktivt inom Travtränarnas Riksförbund.

– Utan att förringa kuskarnas insats så anser jag att det är en större prestation att ta sig in i tränarnas Tusenklubb än den som finns för kuskar. Det ligger mycket arbete bakom att utbilda och träna upp en häst till segerform. Det uppmärksammas alldeles för lite, säger Jörgen Westholm.

Super Light bäst av de fyra främsta

Av många bra travare från Jörgen Westholms skola är Super Light, Criks Hurricane, Rite on Track och Annicka de hittills främsta.

– Jag har sett ut dem som ettåringar, tränat upp, utvecklat och matchat dem. Super Light är förstås den allra bästa i kvartetten och vi gjorde en fantastisk resa tillsammans. Super Light tävlade från det han var tre till 12 års ålder. Segern i Oslo Grand Prix var den största, men han tog sig också till Elitloppets final, var fyra i Prix d´Amérique och travade ihop över 11,5 miljoner kronor. Det var också något extra att vinna Svenskt Trav-Oaks med Annicka. Ett lopp som jag tidigt hade satt upp som mål för Annicka, berättar Jörgen.

Som kusk har Jörgen drygt 800 segrar på samvetet, men han väljer ofta att sätta upp andra kuskar bakom sina hästar.

– Jag tycker att det är roligt att köra lopp, men när jag inte tycker att det fungerar mellan mig och hästen brukar jag peta mig själv och pröva med en annan kusk. Jag har också ett synsätt att ge mina lärlingar chansen att utvecklas och köra lopp. Jag såg att av de nya proffstränare som börjar nu har
fyra jobbat för mig. Det gläder mig mycket.

På träningscampen utanför Sala tränar Jörgen Westholm idag 61 hästar och i bakfickan har han också en filial i Frankrike med en handfull hästar. Westholm har anledning att se på framtiden med positiva glasögon.

– Ja, jag har i år alla mina hästar i Sverige på ett och samma ställe. Det är positivt och jag känner mig väl rustad med lovande hästar i stallet. Jag hoppas och tror att några kommer att gå hela vägen upp i gulddivisionen.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 18 april 2013. kundtjanst@travsport.se