Rebecka och Jonas adjungerade i Svensk Travsports styrelse

Rebecka Persson och Jonas Biderman (bilden) heter de två ungdomar som adjungeras in till Svensk Travsports styrelse. Detta blev alldeles nyss officiellt på Svensk Travsport fullmäktigemöte.


Svensk Travsports styrelse tog i februari det unika inriktningsbeslutet om att adjungera in två ungdomar till styrelsen. Uppdraget att ta fram två kandidater till platserna gick till gruppen Travsportens Unga Ledare, som består av representanter från landets travsällskap. Ungdomarna har sedan november 2012 deltagit i utbildningsprogrammet som bland annat har som syfte att förbereda unga för framtida styrelseuppdrag.

Valet av de två representanterna ägde rum på senaste träffen för Unga Ledare. Tolv av ungdomarna i gruppen hade valt att kandidera och dessa blev utfrågade av såväl Dag Ekner i Svensk Travsports styrelse som av Pär Carlsson på Kanal 75 och givetvis av ungdomarna i gruppen.

Röstningen genomfördes av ungdomarna i två steg. De sex med flest röster från första omgången gick vidare till en andra omgång och av dessa var det sedan Rebecka Persson från Axevalla och Jonas Biderman ifrån Eskilstuna som fick flest röster.

– Vi är jätteglada för hela processen och det känns otroligt positivt att ungdomarna själva har valt sina representanter. Det här är första steget mot att få ett reellt ungdomsinflytande i travsporten, berättar Sara Strömberg, ungdomsansvarig på Svensk Travsport.

Vill arbeta för attraktiv travsport

Rebecka Persson är 23 år och läser Logistik och Ledning på Tekniska Högskolan i Jönköping. Hon kom som 8-åring in i travet tack vare en prova-på dag på Axevalla Travskola. Sedan dess har hon bland annat tävlat i ponnytrav, kört sulkylopp och ridit montélopp med stor häst och varit amatörtränare. Utöver det har hon varit ungdomsledare, sommarjobbat som hästskötare och varit anställd som travskoleansvarig på Axevalla. Rebecka har alltså provat på det mesta inom travet, trots sin ganska unga ålder.

– I styrelsen hoppas jag vara med för att lära och försöka arbeta för att travsporten blir så pass attraktiv att ingen kan motstå att vara med, säger hon.

Jonas Biderman är 24 år och bor i Eskilstuna. Han har en amatörlicens, äger egna hästar och jobbar som säljare på AB Lars Biderman. Ett av de ämnen han brinner mest för är bredden i sporten. Jobbar man upp en bredd blir sporten i stort mycket starkare menar han.

– Jag tycker att det är unikt och framförallt utmanande hur svensk travsport är uppbyggd. Man kan inte ta bort något segment ur ”näringskedjan” utan att det skulle påverka alla andra, säger Jonas.

Han menar också på att de unga behövs på så gott som alla platser inom travsporten.

– Travsporten i Sverige är i akut behov av unga i samtliga grupper – allt från publik till aktiva. Därför måste Svensk Travsport veta vad den yngre generationen kräver och har för behov. Travsporten måste öka servicen och tillgängligheten, då gäller det att hänga med i samhällets utveckling. I den processen är ungdomarna A och O och där tror jag att jag har mycket att bidra med, avslutar han.

Vill du veta mer om Rebecka och Jonas kan du titta på V86 Direkt ikväll i TV4 Sport. De kommer att vara i studion ungefär klockan 19:30.

Therese Bornfalk Berglund
therese.bornfalk-berglund@travsport.se

Publicerad onsdag 24 april 2013. kundtjanst@travsport.se