4 000 segrar för Torbjörn Jansson

Idag passerade Torbjörn Jansson en milstolpe i karriären när han bakom Ready Set Go på Solvalla körde hem sin 4 000:e seger. Torbjörn är därmed den sjunde svenska kusken som nått 4.000-gränsen. Tidigare har kollegorna Olle Goop, Stig H Johansson, Jim Frick, Åke Svanstedt, Örjan Kihlström och Björn Goop klarat bedriften.


– Klart att jag känner stolthet. Det är inte så många som firat jubileum för 4 000 segrar före mig, säger Torbjörn Jansson.

Torbjörn Jansson har tillhört kuskeliten i Sverige sedan han tog ut sin proffstränarlicens på Solvalla den 1 januari 1980 och idag är han en av Europas främsta och mest respekterade kuskar.

Torbjörn Jansson segerdefilerade för allra första gången den 30 juni 1973 med Way på Årjäng. Sedan tog det drygt 17 år innan det var dags att kliva in i Tusenklubben den 15 november 1990. Segervapen den gången var Swift på hemmabanan Solvalla.

Meadow Road den störste

Meadow Road är hästen som alltid kommer ligga Torbjörn varmast om hjärtat.

– ”Medde” vann och kunde allt. År 1985 vann vi Elitloppet och de två USA-loppen som hette Statue of Liberty Trot på Meadowlands, minns Torbjörn som i början av 1990-talet nådde fenomenala internationella framgångar med flera andra stjärntravare.

Ett speciellt märkesår var 1991 då Torbjörn körde Mr Lucken till vinst i franska Criterium de Vitesse och fortsatte med Atas Fighter L. som blev första svenskfödda travare att vinna UET:s Grand Cirquit genom triumfer i Grosser Preis von Bayern, Finlandia Ajo och Nationernas Pris.

År 1992 tränade och körde Torbjörn Atas Fighter L. till seger i både Prix de France på Vincennes och i VM-loppet på Yonkers Raceway, New York. Dessutom toppade han Criterium de Vitesse och
amerikanska Breeders´ Crown med Peace Corps, superstoet som han tränade i slutet av hennes karriär.

De tre stora klassikerna

På hemmaplan kan Torbjörn Jansson bland annat peka på segrar i de tre stora ursprungliga klassiska loppen: Svensk Uppfödningslöpning (Gardens Mack), Svenskt Trav-Kriterium (Malabar Circle Ås) och Svenskt Travderby (Beau Mec). En kuriositet är att han 1989 körde hem en femling med egentränade hästar på Solvalla.

I travets elitserie V75 (V65) tillhör Torbjörn Jansson självklart också de mest framträdande. Med 444 fullträffar håller han en sjätteplats i maratontabellen. Bland senare storsegrar lyser bland annat Åby Stora Pris med Lisa America.

– Jag håller igång och kör säkert minst fem dagar varje vecka och ibland blir det sju. Det här är sätt att leva, säger 58-åringen, som sedan några år tillbaka inte nöjer sig med det utan även etablerat en tränarrörelse i mindre skala.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad söndag 10 februari 2013. kundtjanst@travsport.se