Foto: Jeannie Karlsson, TR Bild

Johan Lindberg, 38, blir ny generalsekreterare på Svensk Travsport

Styrelsen för Svensk Travsport har, i enlighet med det som uttalades före sommaren, utsett organisationens nya generalsekreterare samt fattat beslut om förbundets övriga ledningsfunktioner.


Johan Lindberg anställdes som biträdande generalsekreterare på Svensk Travsport i augusti i fjol, efter att ha jobbat som sportchef för Trav Gävleborg. Johan har en gedigen travbakgrund, han har jobbat inom travsporten sedan 1998. Utöver Svensk Travsport och Trav Gävleborg har Johan varit anställd på både ATG och Kanal 75. Den 1 januari blev han tillförordnad generalsekreterare för Svensk Travsport.

Fler förändringar

På Svensk Travsports förtroenderåd i Malmö i början av september fick styrelsen uppdraget att göra en översyn av den svenska travsportens organisations- och beslutsstruktur.

– Exakt vad översynen landar i vet vi såklart inte, men det är viktigt att kansliet på Svensk Travsport får ytterligare stabilitet under den här tiden Därför sker samtidigt med utnämningen av Johan som generalsekreterare också vissa andra förändringar i organisationen, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.

– I och med Johans kommunikativa profil kommer vi inte att ersätta kommunikationschefen Markus Myron, som slutade i början av oktober i år. Svensk Travsports kommunikativa ansvar lyfts istället in i Johans uppdrag som generalsekreterare. Det är viktigt att vi använder Johan på rätt sätt. Han ska så ofta som det är möjligt verka utanför kontoret, tillsammans med aktiva och banor och lyfta de sportsliga frågorna ytterligare i debatten. Travsporten ska ta ännu mer plats, fortsätter Hans Ljungkvist.

Samtidigt slås avdelningarna kommunikation och utbildning/näring ihop till en avdelning med nuvarande utbildningschef Lena Engström som avdelningschef. De båda avdelningarnas uppdrag tangerar varandra på ett antal punkter och en sammanslagning är en naturlig följd av övriga förändringar.

Johan Lindbergs tidigare roll som biträdande generalsekreterare kommer heller inte att ersättas. Däremot ska ledningen förstärkas med en administrativ och ekonomisk kompetens. Kansliets nuvarande administrativa chef Per Öström har under 2014 fungerat som ett stöd till Johan Lindberg och han kommer fortsätta i den rollen och dessutom intensifiera Svensk Travsports arbete med IT-utveckling.

Med dessa förändringar drivs organisationen mer effektivt.

– Jag har sagt det förut och säger det igen. Trav är det roligaste jag vet och jag vill verkligen bidra till att den svenska travsporten ska må bra under väldigt lång tid framöver. Jobbet är tufft, det krävs att vi utvecklas, moderniserar oss och också utmanar både oss själva och andra, säger Johan Lindberg.

– Det finns flera positiva signaler just nu både vad gäller sport, avel och intäkter via spelet, men vi har massor med saker kvar att göra och vi har haft några riktigt tuffa år. Vi kommer inte alltid att vara överens inom travsporten om exakt vad vi ska göra, men med den svenska modellen som grund, där vi rymmer både bredd och elit, så har vi en enorm potential. Min personliga målsättning med jobbet är att lyfta fram sporten trav i framsätet. Sporten måste ta ännu mer ansvar för våra kunder, tillägger Johan.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 27 oktober 2014. kundtjanst@travsport.se