Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Svenskt rekord och 1 000:e segern i SM

Hästen imponerade stort på svenskt rekord. Kusken tog steget in i Tusenklubben. Alfas da Vinci och Joakim Lövgren (bilden) skrev på lördagen travhistoria i Svenskt Mästerskap. – Jag tror inte att jag vill gå och lägga mig i kväll, sa den segerrusige Jägersrotränaren.


SM på Åby blev en rivig historia helt i publikens smak. Det kördes friskt på många händer och flera ledarskiften hanns med över de 2 640 meterna. Det gynnade Alfas da Vinci, som från andra par utvändigt exploderade ifrån motståndet när hans tränare Joakim Lövgren fällde ner hästens skygglappar i slutkurvan.

– Det han gjorde 400 kvar är bland det häftigaste jag har upplevt i ett travlopp. Det blev perfekt kört för Alfas da Vinci i dag, men det ska egentligen inte gå mot det här motståndet, att hålla sådan show som han gjorde, sa Joakim Lövgren.

Segerchecken uppgick till en halv miljon kronor och Alfas da Vincis segertid 1.12,0 är svenskt rekord över 2 640 meter med autostart.

– Jag har trott flera gånger att han har nåt max men han lyfter sig hela tiden och i dag hittade han en växel till och gjorde sitt livs lopp.

Att det var Lövgrens 1 000:e fullträff i sulkyn gjorde inte segerglädjen mindre.

– Det bubblar inom mig! När jag var 18 år och började köra lopp hägrade Tusenklubben och att vinna SM är jättestort, speciellt med Alfas da Vinci. Utan att värdera vilket som är bäst kan jag säga att det här är helt enormt för mig.

En bra bit bakom Alfas da Vinci grejade Global Money andraplatsen och tredjepriset gick till Dreams Take Time.

Förbannelsen bröts i Sto-SM

Historiens första hemmaseger. Hästens första seger på hemmaplan. Youana bröt två förbannelser när hon efter snabbstart till ledningen tog hem Sto-SM.

– Det har varit otroligt mycket media och bevakning inför det här och jag har mått riktigt dåligt faktiskt. Men när hon tog hand om ledningen kändes det bra. Hon är stark och går hela vägen och... hon var bäst! sa Åbyamatören Catharina Johansson som tränar hästen tillsammans med sin make Calle Johansson.

– Travet kom in i mitt liv på 70-talet och att nu få vinna SM på hemmaplan med en häst som vi har fött upp, det går inte att beskriva, bubblade Calle Johansson.

Kusken Stefan Söderkvist tog sin andra seger i Sto-SM, 2001 vann han med Fridhems Ambra, och precis som i SM uppgick segerchecken till 500 000 kronor. Tvåa inkom Backfire och trea blev Amazon Am.

Skakig segerdefilering

Lärlings-SM fick en dramatisk upplösning när favoritspelade Space Photo galopperade i ledningen. Det stökade till det för bakomvarande ekipage och när hästarna svängde in på upploppet var mästerskapet fortfarande en öppen historia. Men bäst fart under hovarna hade Oskar J Anderssons styrning, Marcus Lindgren-tränade Amour du Coglais, som serverats ett lopp i mestadels andra par utvändigt.

– Jag är lite skakig faktiskt. Jag har kört många lopp och vunnit V75-lopp några gånger tidigare, men att ta ett SM-tecken med sig hem och ha det resten av livet, det är stort! sa Rommelärlingen.

Svensk mästare på födelsedagen

Ytterligare tre svenska mästerskap avgjordes utanför V75-spelet. I Monté-SM uppgick förstapriset till en kvarts miljon kronor och den pengen la Mimmi Elfstrand-tränade Rock Me beslag på när han med Josefine Ivehag i sadeln gick vinnande ur striden.

– Jag vann Sverigeloppet med honom för några år sedan och sedan har han tagit mig dit jag är i dag, sa en påtagligt rörd segerryttare.

Ungdoms-SM blev en rafflande historia med rejäl körning om täten både från start och efter ett varv. Lugn i stormen satt Färjestadslärlingen Per Nilsson innan han lät Anna Rönning-tränade Hollywood Maker lämna konkurrenterna över upploppet.

– Han är fantastiskt bra hästen! Det verkar inte finnas någon botten i honom, sa segerkusken.

I Montéryttar-SM gick segern till födelsedagsbarnet Sofia Adolfsson när hon tillsammans med Ottens Fighter skar mållinjen som etta.

– Det kunde inte ha blivit en mycket bättre dag, konstaterade Adolfsson.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad den 10 oktober 2015. kundtjanst@travsport.se