Rekordkusken Karl-Gösta Edman siktar på nytt rekord

I september 2013 vann Karl-Gösta Edman och Zirkonia lopp i Årjäng. Då var Edman 77 år och äldsta segerkusken i Sverige. Lördagen den 2 april fyller Karl-Gösta Edman 80 år. Han är fortfarande äldsta vinnare och nu planerar han för en ny seger med delägda Zirkonia. Chansen finns i alla fall då rekordekipaget startar på onsdag, då hemmabanan Årjäng har årspremiär. Visst vore det en fin födelsedagspresent!


Edman är numera amatör, men det är ingen duvunge vi har att göra med. I många år var han proffstränare i Årjäng och totalt har han över 500 segrar.

– Jag började med hästar som ung hemma i Dalsland och blev sedan proffs i Årjäng 1968, säger Karl-Gösta Edman.

Proffskarriären gick bra och totalt kom han alltså mer än halvvägs till tusenklubben. Åtta championat på banorna i Värmland och Dalsland blev det (Arvika 1972 och 1979, Åmål 1974, 1976 och 1980 samt hemma i Årjäng 1971, 1972 och 1980). På V65 blev det tre segrar. Segerhästarna hette Glorys Pride, Mavil Harper och Earl Whitney. Edman tränade alla tre men körde bara de två första. Earl Whitney lånade han ut till Leif Berggren.

Svenskt rekord med Skogsdrutten

Andra hästar som kan förknippas med Karl-Gösta är t ex Natalitha (27 segrar), Michigan (62 segrar) och Skogsdrutten (57 segrar). Den senare körde Edman svensk rekord med i Årjäng 1982. Brimsgutten hade det gamla på 29,4. Edman och Skogsdrutten putsade rekordet med 1,7 sekunder (!) ner till 27,7 (kort distans med autostart för hingstar och valacker).

Men det kunde blivit fler storlopp för Karl-Gösta. Han var kompis och bollplank till Lill Mavils ägare Allan Ljung. Edman skodde stjärnhästen ofta, men han var också under en lång period delaktig i träningen. Det var faktiskt meningen att Karl-Gösta skulle ha kört Lill Mavil mer frekvent, men dåvarande regelverk begränsade parets framträdande till en start och en seger. Däremot vann Karl-Gösta 52 lopp med Lill Mavils avkommor.

Såg Sören och Frances 1954

Med Univers deltog han i Årjängs Stora Heatlopp 1969.

– Han blev femma i båda heaten, men totalfyra efter Fairland, Vinda Whitney och Toréador II, berättar Karl-Gösta.

Vinda Whitney kördes av Karl-Gösta Edmans idol Sören Nordin. Det var till och med så att de startade från spåren bredvid varandra i heat ett.

–Jag såg Sören vinna Årjängs Stora med Frances Bulwark 1954, säger Karl-Gösta och minns en travdag där publiken var så stor att man inte kunde räkna den ordentligt.

Siktar på nytt rekord

Det kunde man däremot under marknadstravet 59 år senare då det var 3 611 åskådare på plats i Årjäng. Det var den 21 september 2013 och dagen då Zirkonia vann sin hittills enda seger. Då var hennes kusk Karl-Gösta Edman 77 år 5 månader och 19 dagar gammal.

Tio år tidigare hade Edman vunnit lopp på grannbanan Färjestad med Zirkonas mamma Pilovina, men sedan fyllde han 67 år och föll för ålderstrecket. När sedan regelverket ändrades under 2013, så att kuskar äldre än 70 år kunde köra lopp, var Karl-Gösta snabb att förnya sin licens. Och redan samma år fick han segerdefilera trots sparsamt med starter.

Under de två senaste åren har Edman varit segerlös men nu då han själv och hemmabanan Årjäng snart fyller 80 år, planerar Edman för en ny seger med Zirkonia. Visserligen har man flera tillägg på onsdagens lunchtrav, men chansen finns.

Fotnot:
Tommy Holmgren vann 15 mars i år med Nostradamus Face på Jägersro. Det var Tommys andra seger i år. Han var då 76 år, 7 månader och 7 dagar gammal. Han är tvåa i ligan. Trea är Leif Berggren. Leif var 74 år, 9 månader och 26 dagar när han 9 augusti 2015 vann med Mr Sethos i Årjäng. Leif har sedan dess avslutat sin karriär.
Oavsett om Edman vinner något lopp under 2016 eller ej, så kan Holmgren inte gå förbi förrän i slutet av januari 2017.

I Sverige finns 29 personer som är äldre än Karl-Gösta Edman, med licens. Äldst är två andra killar från Årjäng, nämligen Magnus Danielsson och Rune Andreasson. Båda födda 1929.

De som är yngst med licens är Emmie Mårtensson (Östersund), Jill Ivarsson (Dannero), Elsa Arvidsson (Färjestad), Magnus A Djuse (Östersund), Lova Levin (Jägersro) och Nathalie Edqvist (Färjestad). Alla födda år 2000.

Hasse Svennehed
hasse.svennehed@atg.se

Publicerad torsdag 24 mars 2016. kundtjanst@travsport.se