Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Femte SM-titeln på svenskt rekord

Han heter Månprinsen A.M. men bland Sveriges kallblod är han kung. Gunnar Melanders elvaårige hedershingst levde upp till favoritskapet när han för femte gången i ordningen vann Svenskt Mästerskap för kallblod.


Efter en ursinnig öppning där Odin Tabac tvingade Månprinsen A.M. till 1.17,4 första 500 meterna för att nå ledningen kunde Gunnar Melander dämpa tempot och även om en tapper Odin Tabac försökte utmana till slut var segern aldrig i fara. Månprinsen A.M. tävlade i en klass för sig och över upploppet seglade han ifrån sina förföljare och vann på 1.22,2 över 2 640 meter med autostart - en sänkning av sitt egna svenska rekord med nio tiondelar.

– Han var så pass på tårna i dag att han måste få gå från start. Jag kände att dra ihop honom går inte för han var så laddad. De hade sagt hela tiden att de inte skulle släppa med Odin Tabac men när jag petade på min häst efter 300 meter så tog vi ledningen. Sedan tänkte jag att det kanske skulle bli drygt till mål men 200 kvar smackade jag på honom och då tog han tag i grejerna och vann med propparna kvar i öronen, summerade Gunnar Melander loppet.

Månprinsen A.M. har nu fem SM-tecken, och än är karriären långt ifrån över.

– Det är en så fantastiskt fin häst och vi ska försöka visa upp honom i några år till, sa Melander.

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad lördag 25 augusti 2018. kundtjanst@travsport.se