Svensk Travsport

Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Torbjörn Jansson väljs in i Hall Of Fame

Torbjörn Jansson väljs in i Hall Of Fame, Travets Storheter, då han varit en av landets ledande tränare och körsvenner under lång tid. Han har vunnit det mesta som går att vinna och har en imponerande lista av storloppssegrar såväl i Sverige som internationellt. Raden av storloppssegrar är mycket lång och vittnar om en makalös karriär.


Torbjörn föddes in i travet då hans pappa Torsten var tränare i Åmål, och några år i Axevalla. Det stod tidigt klart att det var travet som var det som gällde då han började vara i stallet ”så långt jag kan minnas” enligt honom själv.

Som 18-åring flyttade han till Solvalla och arbetade på Bisslinge åt Wallner/Lindstedt. Under en tid hann han också arbeta hos Tommy Hanné innan han sommaren 1973 flyttade hem till Åmål igen.

– Pappa hade brutit benet och då behövdes jag hemma. Det var också då jag började köra lopp. Det började med två andraplatser innan jag vann i den tredje starten, minns Torbjörn från den tiden.

Under ett års tid kom han sedan att åka runt i Europa som skötare åt Noble Action, som då tränades av Sören Landin. Efter det var han hos Stig H Johansson en tid innan det blev en lång sejour hos Gunnar Nordin. Tiden hos honom ser Torbjörn själv som en fantastisk tid där han fick lära sig mycket. Han påpekar att Gunnar redan på den tiden körde en del hästar barfota och var en föregångare.

1979 var det dags att bli proffstränare och 1/1 1980 tog han ut licensen. Då höll han till i Handen, men 1984 köpte han Seglinge och där har han sedan blivit kvar även om han idag håller till i en nybyggd del sedan han styckat av tomten.

De hästar som betytt mest för Torbjörn är Meadow Road som bland annat vann Elitloppet.

– Jag fick frågan om jag kört någon bättre häst och så svarade jag att ”det har ingen gjort”. Det var förstås lite med glimten i ögat men hästen var utan tvekan en av de bästa i världen.

En annan häst som varit viktig är Atas Fighter L som köptes av ett konsortium till Torbjörn och i hans regi vann en lång rad storloppssegrar. Peace Corps var visserligen lite på väg ned när "Tobbe" fick henne i träning, men under tiden hos honom tjänade hon tre miljoner vilket var stora pengar på den tiden.

Torbjörn har kört lopp i minst 14 länder och har kört på över 100 utländska banor och på meritlistan finns bland annat tio segrar på Vincennes.

Många håller Torbjörn som en av landets bästa kallblodskuskar vilket han själv tycker är smickrande.

– Jag har fått köra fina kallblod och sådana som Buaas Stjerna, Bork Rigel och Alm Svarten var alla något alldeles extra. I dag kör jag ofta Solör Stegg och det är en riktig kanon när han är fräsch.

Torbjörn tycker själv att han genom travet fått uppleva mycket och se stora delar av världen. När han nu väljs in i Hall Of Fame har han också som ensam kusk vunnit lopp på Sverige samtliga 33 travbanor. Tidigare i år utsågs han på Hästgalan i Stockholm till Travets Hedersambassadör.

Torbjörns största segrar i urval:

I Sverige
Elitloppet: Meadow Road (1985).
Svenskt Travderby: Beau Mec (2011).
Svenskt Travkriterium: Malabar Circle Ås (2002).
Svenskt Oaks: Evita Guvijo (1983), Eva Pride (1991).
Svensk uppfödningslöpning: Gardens Mack (1996).
Olympiatravet: Meadow Road (1985).
Åby Stora Pris: Lisa America (2010).
SM: Mack The Knife (1987), Maxi Ferrari (2000).
Mullers Memorial: Bravo Sund (1989).
Sundsvall Open Trot: His Majesty (1996), Lisa America (2010).
Breeders Crown: Noble Tilly (1991), Seth Bowl (2000), Sugar Step (2002).
E3-finaler: Staro Showbiz (2001), Malabar Circle Ås (2002, två finalvinster), Tamla Celeber (2010)

Utomlands
Statue Of Liberty Trot: Meadow Road (1985).
UET Trotting Masters: Ed You (2014).
Breeders Crown Mohawk Toronto: Peace Corps (1992).
Nationernas pris: Meadow Road (1988), Atas Fighter L (1993), Victory Tilly (2001).
Gran Premio de Vitesse: Mr Lucken (1991), Peace Corps (1992).
Prix de France: Atas Fighter L (1992).
International Trot Yonkers: Atas Fighter L (1992).
Finlandia Ajo: Atas Fighter L (1991).
Grosse Preis der Giganten: Malabar Circle Ås (2005).
Gran Premio du Sud-Ouest Toulouse: Atas Fighter L (1992).
Preis der Stadt Wien: Dalene Broline (1983).
Graf Kalmann Hynyaty Gedenkrennen: Meadow Road (1984).
Danska Derbyt: Bell Shadow (1998).

Motivering:
Torbjörn Jansson har varit en av landets ledande tränare och körsvenner under lång tid. Han har en imponerande meritlista av storloppssegrar såväl i Sverige som internationellt. Med bland annat egentränade Meadow Road blev det många storloppssegrar och mest minns man kanske segern i Elitloppet 1985. Torbjörn har för vunnit samtliga de största loppen i Sverige och han är dessutom den enda körsven som vunnit på Sveriges samtliga travbanor.

Torbjörn är erkänt skicklig på svåra hästar och det är många som håller honom som den allra främsta kallblodskusken i landet. Torbjörn är också en kille som varit en gentleman på många sätt inom travsporten och hans utnämnande till Travets hedersambassadör vid hästgalan 2018 var ytterligare ett bevis på det.

Hittills invalda:

År, Namn
2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008, Stig H Johansson, Steggbest
2009, Big Noon, Karsten Buer
2010, Bulwark, Rex Rodney
2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012, Uno Swed, Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop.
2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information kontakta:
Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com

Pressinformation från Nordiska Travmuseet

Publicerad den 8 juli 2018. kundtjanst@travsport.se