Foto: Thomas Blomqvist, TR Bild

Svante Båth till 2 000: jag jobbar med det jag älskar

Ikväll på Färjestad firade Svante Båth ett fint Jubileum. När Attraversiamo vann E3-finalen innebar det samtidigt Svante Båths 2 000:e seger som tränare. En milstolpe som endast 19 tränare lyckats nå i den svenska travhistorien.


– Jättekul att det kommer i ett sånt här lopp!Jag jobbar med det jag älskar. Att hitta och forma hästarna från föl till bra tävlingshästar och vinna storlopp är underbart. Det är min utmaning, min uppgift att hitta varje hästs potential, att lägga pusslet med att matcha hästarna på bästa sätt. Skulle jag vara ekonomiskt oberoende skulle jag köpa mig tid och göra detta ännu mer, säger Svante Båth.

Svante Båth inledde sin karriär på Bergsåker med lärlingstid hos Lasse Lindberg och ett nära samarbete med kompisen Ulf Ohlsson. Därefter arbetade Svante tre år som unghästtränare på Irland.

Tackar Lasse Lindberg och Irland

– Lasse Lindberg är den person som betytt mest för mig inom travet och tiden på Irland innebar ett nytänkande som jag är evigt tacksam för. Tack vara klimatet kombinerade vi betesgång med träning och under den här tiden knöt jag kontakt med hästägare som sedan varit mycket betydelsefulla för min tränarrörelse, säger Svante Båth, som vände hem till Sverige och blev proffstränare 1995.

Första tränarsegern kom samma år med Maxi Broken Heart på Bergsåker. Inträdet i tusenklubben för tränare löstes sedan av Special Ås på Hagmyren 2009.

– Att nu passera 2 000 segrar är kul och en kvittens på att det gått bra. Det är inte så många tränare som klarat av det.

Bästa hästarna, största segrarna?

– Rent karriärmässigt var det Oktavia Staro som så att säga gav mig kartboken ut i världen och Malabar Circle Ås den som satte pricken över i. Mr Lavec som jag tränade upp på Irland var en fantastisk häst. Rent känslomässigt toppar Luxury Ås seger i E3 över sprinterdistans när vi fick Lasse Lindberg att köra fast han tyckte att han var för gammal. Sedan smäller förstås vinsterna i Kriterium (Malabar Circle Ås, Deimos Racing) och Derbyt (Poochai, Conlight Ås) högt. De är de största klassiska loppen.

Svante Båth tränar idag ett storstall med nästan 200 hästar uppdelat på tre olika ställen: Östuna i Knivsta, gården Solum nära Bergsåker och Skottorp utanför Halmstrad. Rörelsen domineras av unghästar.

– Min träningsfilosofi är att hitta hästar som passar mig. De behöver inte vara tidigt startklara men jag och hästägarna vill ha hästar som tidigt ger svar. Jag tycker det ser väldigt bra ut i stallet i år med två-, tre- och fyraåringarna.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad den 30 juni 2018. kundtjanst@travsport.se