Foto: Mikael Rosenquist, MiRo Media

Jakobs travintresse föddes på Jägersro – nu är trav och hästar hans liv

Jakob Asplund, 18 år, har tagit steget från soffan till att bli en vinnare på travbanan.


För några år sedan fick han följa med pappa på Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, nu äger och tränar han Kingen in Ima som han själv körde till seger på Vaggeryd.

– Det var superroligt, säger han om sitt unga livs första seger på travbanan.

Men allt började alltså med ett besök på Jägersro. Han blev fascinerad efter Åbergskvällen och gjorde ett nytt besök till Svenskt Travderby.

– Sen började jag kolla travet med pappa på lördagarna och blev helt biten. Jag ville helt enkelt testa på travet.

Jakob provade att köra dubbelsulky – och sen var han fast.

– Det var fantastiskt, så jag anmälde mig till en kurs på Jägersros travskola och när jag gått den kände jag bara att det här vill jag hålla på med.

Jakob anmälde sig till fler kurser, han började gymnasiet med travinriktning (två dagar skola och tre dagar praktik) och har snart avslutat det andra av tre läsår. Han har gjort praktik hos Per Nordström, Palle Günther och Elke Frinta och fick även följa med när Elke startade Let it Happen under Elitloppshelgen på Solvalla.

– Bara det var en upplevelse, det var första gången jag var där. Jag trivs också väldigt bra hos Elke, det passar mig rätt bra med ett lite mindre stall.

Men vi backar bandet till början av december, då tog Jakob sin ungdomslicens och kort därefter köpte han King In Ima.

– Nu tillbringar jag all tid jag kan i stallet. De två dagar jag har skola är jag ett par timmar med ”Kingen” på kvällen. De andra dagarna är jag på praktiken och sen ett par timmar med ”Kingen”. Det känns inte som ett jobb för det är så himla roligt hela tiden.

Jakob kommer från en familj helt utan hästbakgrund, han har själv tagit steget från soffan till travbanan. Idag kan han inte tänka sig ett liv utan trav och hästar.

– Det var ett stort steg att ta, men det här är vad jag ska syssla med i framtiden. Jag vet att jag har massor att lära mig, men jag frågar alla jag kan om allt möjligt.

I april, efter några månaders träning av Kingen in Ima, var det dags för den första starten. Det skedde i ett amatörlopp på danska Charlottenlund och trots en mindre fadäs mot slutet av loppet (Jakob tappade hjälmen) fick han några kronor med sig hem. Det blev två starter till innan loppet i Vaggeryd. Där körde han exemplariskt, satt långt bak när det gick riktigt fort det första varvet och följde sedan i ryggar fram till upploppet. 100 meter från mål var segern klar och 50 meter senare kom den stora segergesten.

– Klart att jag ville göra segergest, det var ju att vinna som jag drömt om.

Just nu fylls Jakobs dagar av trav. Förutom att träna den egna hästen och att sköta sin praktikplats hos amatören Elke Frinta så brukar han hjälpa till med ponnykurser, han kör dubbelsulky och hjälper gärna till i vinnarcirkeln under tävlingsdagar. På helgerna finns han i ponnystallet och hjälper till.

Och nu ska han bli uppfödare också. Han har fått ett sto som han direkt skickade till Tobin Kronos för betäckning.

– Kingen in Ima är väl ingen stjärna, men honom ska jag lära mig så mycket som möjligt om sporten. Sen hoppas jag att min uppfödning ska bli riktigt bra.

Men ingen kan ta ifrån honom att han var det förste tränare och kusk som lyckades vinna lopp med Kingen in Ima. En 18–årig nybörjare klarade vad två proffstränare inte lyckats med. Och nästa mål är att få köra på hemmabanan Jägersro, den tionde juli har han hittat det perfekta loppet. Rätt distans, perfekt inne i loppet och lite tid att vässa formen ytterligare. Jakob Asplund lever sin dröm.

Pressmaterial från Jägersro

Publicerad den 30 maj 2018. kundtjanst@travsport.se