Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Tar Propulsion andra raka i styrkeprovet Åby Stora Pris

Propulsion (bilden) målfotovann en smått klassisk duell mot Readly Express när Åby Stora Pris förra året skräddades om till världens största lopp över 3 140 meter. På lördag smäller det igen och mycket talar för att Propulsion tar hem prischecken på två miljoner kronor även i år.


Daniel Redéns stjärntravare har svarat för fina insatser under sommaren. Han dominerade och vann enkelt i Norrbottens Stora Pris för att senast avsluta sylvasst i Hugo Åbergs Memorial utan att hinna få slagläge på ledande Ringstarr Treb. Tre dryga varv är inga problem för Propulsion som dragit spår nio bakom bilen. Som vanligt är det Örjan Kihlström som sköter tömmarna.

Vem kan hota Propulsion?

Propulsion tippas av experterna, men det finns en handfull intressanta motståndare på startlinjen:

Milligan´s School från Sten Melanders stall har radat upp starka prestationer och vann guldloppet över 2640 meter på Axevalla i överlägsen stil i sitt senaste framträdande. Den långa distansen och läget passar bra.

Franske Carat Williams har ingen imponerande resultatrad och har inte fått smaka segerns sötma på länge, men är en mycket meriterad, oöm och stark travare som bland annat segrat i det klassiska femårskriteriet i Frankrike och travat ihop över 10,8 miljoner.

Makethemarks stayerförmåga är oprövad, men att kapacitet finns för att vinna mot världseliten har sexåringen visat vid ett flertal tillfällen. Petri Salmelas glänsare kommer från säker sprintseger i finska Mikkeli och kan inte räknas bort om han har slagläge och torrt spurtkrut på upploppet. I outsidervassen lurar även spurtstarke Handsome Brad, men han startar från ett tråkigt bakspår.

Finaler i Svenska Travligan

Åby arrangerar topptävlingar och ett fullmatat program på lördag som bland annat förgylls med fyra finaler i Svenska Travligan – STL.

Utöver trav av högsta klass hela dagen så bjuds det på Pre Party med liveband i vinnarcirkeln. Mängder med aktiviteter för barnen dukas upp på Åbys familjeområde med bland annat hoppborg, ansiktsmålning och figurknytning med ballonger. På plats är förstås även travskolans häst och ponnykörning erbjuds mellan klockan 14.15 och 15.15.

Information från Svensk Travsport

Publicerad den 9 augusti 2019. kundtjanst@travsport.se