Foto: Claes Kärrstrand, TR Bild

Thyra Tyrann – först över mållinjen 100 gånger

Gotlandsrusset Thyra Tyranns (bilden) framfart på Sveriges travbanor är det nog få som kan ha missat. När hon på Lindesberg söndag den 21 juli korsade mållinjen som första häst blev hon historisk som den första ponnytravaren att nå 100 segrar. Det 15-åriga stoet har hittills vunnit Svenskt Mästerskap i sulky och under sadel, Guldstoet, Lilla Åbergs, Lilla Elitloppet och Lilla Olympiatravet för att nämna några storlopp.


Vi ringde upp hästens ständiga följeslagare, Camilla Ingerstad (bilden), för att få svar på det alla undrar över:

Vad har ni gjort för att bli så framgångsrika?

– Thyra har alltid varit talangfull och hon har ett fantastiskt rörelsemönster. Dessutom har hon en ett stark fokus på tävlingsbanan. Runt om hästen finns också ett team med bland annat equiterapeut och hovslagare. Det vi gör är att hålla henne fräsch i kroppen och glad.

Vilka är Thyras största styrkor?
– Thyra har en enorm moral i loppen, hon krigar alltid hela vägen även om det går tungt. Hon återhämtar sig också otroligt snabbt. När hon vann Lilla Åbergs på en 1.40-tid så hade hon 60 i puls när vi kom in i provtagningsstallet. När hon inte är på tävlingsbanan är hon väldigt lugn och gillar att stanna upp och kolla runt när vi är ute och tränar.

Camilla hade först Tuffing, Thyras två år äldre helbror, och brukade då möta Thyra och hennes dåvarande kusk och tränare Ylva Östberg i lopp.

– Thyra hade redan då hög klass och när vi fick möjligheten att köpa henne så kände jag ett stort ansvar. Jag och Thyra tävlade sedan tillsammans under tre säsonger, 2013–2015, berättar Camilla.

Sedan du föll för åldersstrecket för att köra ponny har flera kuskar fått chansen bakom Thyra, hur kommer det sig?
– När säsongen 2015 var över så kände jag att Thyra fortfarande hade mycket utveckling kvar i sig. Vi bestämde att så länge både hon och jag tycker att det här är roligt så skulle vi köra på, fast med andra kuskar i loppen. Thyra har tävlat med brorsan (Justus Ingerstad), Matilda Åkerlund, Kajsa Åström och nu i år Ebba Handler. Det viktiga är att häst och kusk ska passa ihop, sen krävs det ju såklart en viss erfarenhet, speciellt när Thyra vill så mycket på tävlingsbanan.

Thyra är i år 15 år och har många år kvar innan hon når 20 år, som är den övre åldersgränsen för ponnytravare, hur ser framtiden ut?
– Hon kommer få ett litet break i nu augusti för att sedan gå bland annat Guldstoet i september. Sedan kommer vi nog starta på i autoloppen som finns kvar och ta en sak i taget. När säsongen är slut så får hon en längre vila och så får vi känna efter då. Hon har ju egentligen redan gjort allt och det hon presterar nu känns som en bonus.

Molly Eriksson
molly.eriksson@travsport.se 

Publicerad fredag 9 augusti 2019. kundtjanst@travsport.se