{{next.header}}
Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Moa har alltid gillat hästar och fick som liten följa med sin äldre kusin till stallet där hon började rida och köra ponnyer. Efter att ha tränat och tävlat i ponnytrav i några år tog Moa som 16-åring steget vidare till de större hästarna.
– När jag började med stora hästar tyckte jag att det var mycket roligare att rida, berättar Moa, som nu har ridit nästan 30 montélopp.
Under gymnasietiden fick Moa chansen att vara på praktik i flera olika travstall, både i Sverige och utomlands. Tack vare detta, och självklart att hon gjort ett bra jobb under sina praktikperioder, hade Moa flera jobberbjudanden redan i mars det år hon skulle ta studenten.
– Jag tog studenten på fredagen och började jobba på måndagen (skratt). Nu har jag varit tre år hos Svante och trivs jättebra, berättar hon med ett leende.
Just nu är det alltså hästskötaryrket som lockar för Moa och hon är mycket nöjd med sitt val.
– Som hästskötare får man vara med hela vägen. Som med Global Welcome (bilden) som har uppfyllt alla mina drömmar som hästskötare. Från att ha kört honom för första gången och hans första hårda träningspass till första V75-segern och vinsterna i storloppen.
Moa har inga planer på att bli travtränare själv, men att hon blir kvar i travsporten på något sätt är hon helt säker på.
– En bra grej är att det finns så många olika sätt att jobba med trav utöver att vara tränare, kusk eller hästskötare, avslutar hon.
I Sverige finns det nästan 50 gymnasieskolor som erbjuder hästinriktning, men visste du att flera av skolorna också erbjuder travinriktning? Totalt finns det ett tjugotal gymnasier med inriktning trav idag. De flesta av dem är naturbruksgymnasier, men det finns också ett antal vanliga eller praktiska gymnasier där du som intresserar dig för trav kan gå. Under tre år får du en gedigen utbildning som gör att du efter examen kan gå direkt ut i arbetslivet och ta anställning som hästskötare hos en travtränare. Några av skolorna har riksintag, vilket innebär att du får söka dit även om du inte bor i kommunen där skolan ligger.
Vem kan gå inriktningen trav?
Inga förkunskaper krävs och alla kan gå travinriktning. Det viktigaste är att du är intresserad av hästar och vill lära dig.
Är det bara körning på schemat?
Idag är det väldigt vanligt att travhästarna inte bara körs utan också ridtränas. För att eleverna som går inriktning trav ska vara så förberedda som möjligt när de kommer ut i arbetslivet så erbjuds också möjligheten att rida. På de allra flesta gymnasier med travinriktning erbjuds du också att ta tävlingslicens. En av tävlingsgrenarna är monté, när en ryttare sitter på hästen i loppet istället för i en sulky bakom.
Vad kan jag bli efter att jag tagit studenten?
Efter utbildningen kan du börja jobba som hästskötare till exempel i ett travstall, på ett stuteri eller på en träningsanläggning. Du får möjlighet till både grundläggande och särskild högskolebehörighet och kan bland annat söka Hippologprogrammet med inriktning mot trav eller hovslagare.
Kan jag gå på högskola även om jag går ett yrkesprogram?
Ja, det kan du. Inför årskurs två har du möjlighet att göra individuella val. För att få grundläggande högskolebehörighet behöver du välja engelska 6, svenska 2 och svenska 3, förutsatt att du får godkända betyg motsvarande en yrkesexamen.
Ålder: 22 år
Bor i: Sigtuna, Stockholm
Jobbar hos: Stall Båth (Svante Båth)
Favorithäst: Global Welcome
Gör på fritiden: Träffar kompisar
Information från Svensk Travsport
Publicerad onsdag 11 december 2019. kundtjanst@travsport.se