Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Peter Ingves till tusen: ”Det trodde jag aldrig”

Peter Ingves blev den 95:e medlemmen och samtidigt förste lärling in i Tusenklubben för kuskar. Peter Ingves har haft en karriär även utanför Sverige och därför har hans tusende jubileumsseger beklagligt passerat obemärkt förbi.

Men efter en noggrann genomgång av all tillgänglig statistik har Svensk Travsport funnit att Peter Ingves inträde i Tusenklubben skedde med Cashback Pellini på Jägersro den 2 maj 2018.


Ett stort erkännande som kommer bättre sent än aldrig, Peter Ingves?

– Det här trodde jag aldrig! Det är ju först de senaste tio åren jag kört en hel del lopp, säger Peter Ingves.

Karriären sträcker sig från 1977, där första segern kom året efter. Finlandsfödde Ingves fick ett stipendium på 3 000 mark och åkte ung till Sverige och tränare Håkan Hellerstedt för att förkovra sig.

– Jag har också varit i Italien och Tyskland, jobbat många år för Petri Puro och fick då chansen bakom flera stjärntravare. Numera finns jag hos Peter Untersteiner. Jag har många gånger varit på väg till tränarkursen, men något har alltid kommit emellan och nu får det vara. Jag kör på min lärlingslicens.

Har vunnit de allra största loppen

Peter Ingves meritlista lämnar inte mycket övrigt att önska med en lång rad segrar i de allra största loppen:

Med Pato körde han hem de två allra tyngsta klassiska loppen Svenskt Travkriterium och Svenskt Travderby.

– De är de största loppen att vinna i Sverige, men Fama Currit är min genombrottshäst och hon var fullständigt fenomenal som fyraåring, säger Peter och radar upp triumferna i Drottning Silvias Pokal, StoSprintern, StoChampionatet, Derbystoet och Breeders´ Crown.

Ett annat toppsto var Camilla Highness och Peter minns gärna segrarna i Kymi Grand Prix, St Michel Ajo (2), Campionato Europeo, Sto-SM och Prix Etain Royal.

Bästa hästen du kört?

– Jag fick chansen att köra Commander Crowe.

Mer behöver inte sägas! Tillsammans tog de hem C.L.Müllers Memorial två gånger, Kymi Grand Prix och Sundsvall Open Trot.

Pressmeddelande från Svensk Travsport

Publicerad torsdag 31 januari 2019. kundtjanst@travsport.se