Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Conrad Lugauer till tusen både som kusk och tränare

Jägersros Conrad Lugauer har startat 2019 mycket starkt och fightas i toppen i den allsvenska tränarligan både vad gäller antalet segrar och inkörda prispengar. I stallet finns bland annat snackhästen Campo Bahia som nu siktar mot finalen i Konung Gustaf V:s Pokal på Åby.


En färsk utredning från Nordiska Travmuseet i Årjäng redovisar nu Conrad Lugauers hela karriär, som startade i amatörleden i Tyskland 1990, fortsatte som lärling och 1999 kunde Lugauer titulera sig professionell tränare. I mitten av 2000-talet etablerade han sig i Sverige och sedan 1 oktober 2005 är han tränare på Jägersro med högkvarter i Blentarp.

Efter avstämning med det tyska förbundet har Conrad Lugauer till dags dato räknat in 1 511 segrar som kusk och 1 114 som tränare. Det betyder att han hans inträde i Tusenklubben för både kuskar och tränare beklagligt passerat obemärkt förbi. Jubileumshästarna till tusen att notera är Spicy Dreamcatcher på Jägersro 23 november 2010 (kusk) och Toddler på Jägersro 10 maj 2018 (tränare).

– Jag hade ingen aning om hur många segrar jag har tagit. Jag ser alltid framåt, men det klart att jag är mycket stolt över mina resultat. Som ung kille hade jag alltid stor respekt för de bästa kuskarna och tränarna. Självklart är jag mycket tacksam för de möjligheter den svenska travsporten erbjudit mig, säger Conrad Lugauer.

Lugauer öppnade Sverige-karriären med sju tyska hästar och skapade sig snabbt ett namn med reklamhästar som Lassiter (11 segrar, silverfinal), Elisa Diamant (svenskt rekord) och förstås stjärnan Copper Beech med 30 segrar och 5,6 miljoner på bankboken. En topptravare som även startade i Elitloppet 2010.

– Copper Beech har betytt otroligt mycket för min karriär och skapade mig ett namn. Jag var inte så rutinerad då, men han lärde mig mycket och blev min genombrottshäst. Vi vann bland annat Olympiatravet tillsammans, minns Conrad Lugauer som öppnat säsongen urstarkt. Stallets 42 segrar har tagits av 27 olika hästar, vilket vittnar om en väldig bredd.

– En sjukt bra siffra. Vi har inte så många hästar i träning och tävlar på Jägersro, Åby och Solvalla där konkurrensen är tuffast. Jag känner mig trygg i stallets verksamhet. Jag har utvecklats som tränare och hur jag matchar mina hästar.

Närmaste stora uppgift blir förstås Konung Gustaf V:s Pokal för fyraåringar, där Conrad Lugauer har en av förhandsfavoriterna i kapable Campo Bahia.

Hur rankar du Campo Bahia I jämförelse med Copper Beech?
– Campo Bahia är en mycket, mycket bättre häst!

Mats Fransson
mats.fransson@travsport.se

Publicerad den 2 maj 2019. kundtjanst@travsport.se