Foto: P & R AB

Fyra nya namn i travets Hall of Fame

Travsportens Hall of Fame presenterar idag fyra nya medlemmar. Jimmy Takter, Jorma Kontio, Roger Walmann och Scarlet Knight hedras med en plats bland travets storheter.


Jimmy Takter är en av världens främsta travtränare genom tiderna och kliver in i Hall of Fame med fenomenala resultat. Han lämnade Sverige för USA vid 17 års ålder och byggde några år senare upp en egen framgångsrik tränarrörelse. Jimmy har vunnit allt som går att vinna i USA och även toppat i de största loppen i Europa.

I USA är Hambletonian det största man kan vinna. Det loppet har Jimmy Takters hästar vunnit vid fyra tillfällen: Malabar Man, Muscle Massive, Trixton och Pinkman. På svensk mark är förstås superstoet Moni Maker den häst som mest förknippas med Jimmy Takter efter segrar i Elitloppet, Prix d´Amérique och en handfull andra av de största loppen. Moni Maker slutade som världens vinstrikaste sto genom tiderna med 5 589 256 dollar på bankboken.

Hall of Fame-motivering: Han gick hela vägen från hästskötare till den dominerande travtränaren i USA. Hans stall har varit orealistiskt bra i fyra årtionden och vunnit alla storloppen. Hans hästägare har belönats med över 130 miljoner dollar eller över en miljard kronor (!). Idag väljs han in i Hall of Fame i Sverige. Han är ensam i välden om att vara invald i tre länder.

Jorma Kontio mot 11 000 segrar

Jorma Kontio är kusken som vunnit överlägset flest lopp i Norden och totalt har det blivit över 10 800 segrar! Jorma är född i finska Uleåborg och startade tidigt upp en tränarrörelse, men 1994 valde han att enbart satsa på kuskkarriären och hösten 2000 tog han ett viktigt beslut att flytta till Sverige, där han slagits i toppen i den allsvenska kuskligan.

Två mycket speciella hästar pryder Jorma Kontios visitkort: Varenne och Järvsöfaks. Enligt många världens genom tiderna bästa varmblod och kallblod. Jorma har vunnit med båda.

Readly Express är en av de stjärnor som Kontio kört de senaste åren. Bland storloppssegrarna bakom den hästen finns Kriteriet, Derbyt och Europaderbyt. Efter det har han fått förtroendet bakom Villiam som vann både Kriteriet och Europaderbyt.

Att Jorma är om möjligt ännu större i sitt hemland Finland bevisas på den stora idrottsgalan i Helsingfors. I januari i år fick han för 26:e året i rad (!) pris som Årets idrottare inom travsporten.

Hall of Fame-motivering: Outtröttlige Jorma Kontio har vunnit flest lopp i Norden och totalt har det blivit nästan 11 000 segrar under en karriär som är längre än 50 år! Han verkar i det tysta men syns hela tiden i de stora sammanhangen. Nu väljs han in i Hall of Fame.

Världsmästerskap och världsrekord

Roger Walmanns travresa handlar om norrmannen som reste till Sverige med två tomma händer och byggde upp en karriär som en av Europas främsta tränare. Nu, 28 år senare, kan Roger Walmann se tillbaka på en gärning som givit över 2 700 tränarsegrar, 345 miljoner inkört och imponerande 35 segrar i Grupp I-lopp.

Ett erbjudande att flytta från Norge och öppna verksamhet på Sundbyholm 1991 blev en nystart på karriären och början på en framgångssaga som varken Roger själv eller någon annan kunde föreställa sig.

Listan över storloppssegrar och stjärntravare är lång. Främst av alla håller Roger Walmann världsrekordhållarstoet Giant Diablo som ”kunde allt” och travade in över 13 miljoner kronor, Habib, som vann VM-loppet i USA, elitloppsvinnaren Magic Tonight, derbyvinnaren Colombian Necktie, Stochampionatsvinnarna Calamara Donna och Tamla Celeber och många fler.

Hall of Fame-motivering: VM och Elitloppet vann Roger Walmann med hingstar. Men han är minst lika känd för sin fina hand med ston. Giant Diablo, Tamla Celeber och D’One är några av de ston som tävlat på den allra högsta nivån. Prestationer som nu tar Roger Walmann in i Hall of Fame.

“Sweden´s man on the moon”

Scarlet Knight var travaren som gjorde det omöjliga möjligt. Nu väljs han in i Hall of Fame efter en karriär som i många delar saknar motstycke i svensk travhistoria. USA:s förnämsta löpning – Hambletonian Stakes – tog Scarlet Knight hem för sin tränare och körsven Stefan Melander – och fick löpningsreferenten att utbrista ”Sweden´s man on the Moon”, med meningen att segern var en stor bragd.

Scarlet Knight stod i en klass för sig i både försök och final och Stefan Melander guidade själv sin häst till seger efter att ha förberett sig hemma i Sverige. Samma år valdes Scarlet Knight till Årets Häst.

Scarlet Knights karriär innehåller 80 starter där 44 slutade med seger. Han travade rekordet 1.10,0ak* och tjänade 17 860 273 kronor. Bland segrarna märks Hambletonian, Gran Premio Orsi Mangelli, Ulf Thoresens Minne, Sprintermästaren, Bollnäsloppet, Jämtlands Stora Pris och tre Elitloppsförsök.

Hall of Fame-motivering: Flera hade försökt men ingen hade lyckats. Scarlet Knight blev den förste segraren Hambletonian Stakes i USA, efter att ha förberetts i Europa. Loppet hade körts sedan 1926 och Scarlet Knight seger kom 75 år senare. En milstolpe i svensk travhistoria! Därför väljs han nu in i Hall of Fame.

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

För mer information kontakta:

Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuseet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com

Pressinformation från Nordiska Travmuseet

Publicerad den 24 maj 2019. kundtjanst@travsport.se