Davidson du Pont försvarade titeln i Prix de Bretagne

Davidson du Pont seglar upp som en allt klarare segerkandidat inför vinterns stora drabbning Prix d’ Amerique. När det första upptaktsloppet Prix de Bretagne kördes på Vincennes i Paris sänkte han motståndet med en virvlande spurt.


Svenskhoppet Who’s Who kördes till ledningen via tredjespår och när klockan visade beskedliga 1.14,7 de första 1 200 meterna steg förhoppningarna i svensklägret. Men sedan Pasi Aikios topphäst utsatts för stenhård press av Chica de Joudes i uppförsbacken och tvingats släppa ifrån sig ledningen tröt krafterna den sista biten och i mål var han nia.

– Det löste sig nästan lite för bra. Han kördes fram men det gick inte så fort då och i normal form hade det varit perfekt. Men han är inte riktigt i form än, sa Pasi Aikio som ser framtiden an med tillförsikt.

– Han kommer säkert ur det här på ett bra sätt för han återhämtade sig bra efteråt. Jag tror att han kommer gå framåt rejält med det här loppet i sig och nu siktar vi på Prix du Bourbonnais om tre veckor.

Överraskningen Chica de Joudes höll strålande till andraplatsen med sin tränare Alain Laurent i sulkyn men åt favoritspelade Davidson du Pont fanns inget att göra. Franck Ouvrie serverade honom en vilsam resa på innerspår och när hans spurtkrut briserade på upploppet ställdes övriga schack matt. Davidson du Pont tränas av Jean-Michel Bazire som vann Prix d’ Amerique med Belina Josselyn förra vintern.

– Min känsla är att Davidson du Pont är Bazires starkaste vapen den här vintern och den häst han kommer välja att köra i Prix d’ Amerique, sa ATG:s Frankrikeexpert Daniel Olsson.

Davidson du Pont avverkade de 2 700 meterna på kilometertiden 1.12,7 och segern var värd en halv miljon kronor. De tre främsta i loppet är garanterade en plats i Prix d’ Amerique och den tredje biljetten gick också den till en av Jean-Michel Bazires hästar -  förra vinterns Prix d’ Amerique-tvåa Looking Superb.

Övriga lopp som kvalificerar till Prix d’ Amerique 26 januari 2020:

Prix du Bourbonnais - 8 december (1-3 garanterad plats i Prix d’ Amerique)
Criterium Continental - 22 december (1)
Prix Tenor de Baune - 22 december (1)
Prix de Bourgogne - 29 december (1-3)
Prix de Belgique - 12 januari (1-3)

Ola Johansson, Kanal 75

Publicerad söndag 17 november 2019. kundtjanst@travsport.se