Foto: Alida Säflund

Nytt upplägg av kurs för travintresserade

Nu lanserar Hästsportens folkhögskola i samverkan med Wången en ny kortare variant av folkhögskolekursen Fördjupningskurs trav. Syftet är att möta upp den stora efterfrågan som finns bland aktiva inom trav som söker fortbildning.


Fördjupningskurs trav har sedan länge varit den kurs som blivande proffstränare måste gå för att bli behöriga till A-tränarkursen. Men innehållet i Fördjupningskurs trav har lockat många fler än dem som tänkt bli proffstränare. Därför lanserar nu Hästsportens Folkhögskola i samverkan med Wången en ny version av kursen som inte innehåller den ekonomi- och företagardel som blivande tränare behöver läsa.

– När vi introducerade den korta kursen Träningsfysiologi i år fick den ett väldigt genomslag och vi såg att det fanns ett stort intresse för den här typen av fortbildning, Därför har vi kortat ned Fördjupningskursen och hoppas att fler på så sätt ska ha möjlighet att kunna gå kursen, berättar Ulrika Backan som är utbildningsledare för folkhögskolekurserna på Wången.

Fördjupningskurs trav är en kurs som väldigt många kan ha nytta av att gå, t.ex. hästägare, B-tränare, hästskötare, uppfödare och travskoleinstruktörer. Den innehåller både teoretiska och praktiska moment såsom hantering av pulsmätare/laktatmätning och alternativ i träningen av travhästar såsom longering och tömkörning.

– Kursen är delvis på distans för att underlätta för deltagarna. Vi har två obligatoriska träffar på Wången under den elva veckor långa kursen, så sammanlagt är man hos oss nio dagar, förklarar Ulrika Backan. Vi strävar hela tiden efter att utveckla våra utbildningar. Det måste vara lätt att lära sig mer om trav, fortsätter Ulrika.

Sista ansökningsdag är 10 december. Kursen startar 13 januari.

Information från travsportens riksanläggning Wången