Foto: Maria Holmén, TR Bild

STL-kungen Milligan’s School till Gävle

En titt på STL:s topplistor visar att Milligan’s School är bäst bland hästarna i STL under 2019. Elva starter har givit fem segrar och två tredjepris. Men också 1,8 miljoner kronor. Om han vinner Gävle Stora Pris på lördag tjänar han ytterligare 200 000 kronor.


Milligan’s School tävlade i USA som 2- och 3-åring, bland annat var han sexa i The Hambletonian och sonen till Yankee Glide tillhörde kulltoppen båda åren.

Han gjorde sin första start i Sverige i april våren 2017. I ett 4-åringslopp på Solvalla var han tvåa efter Makethemark. Året efter blommade han ut för fullt och var tvåa i Jubileumspokalen bakom just det, Makethemark. Han var också tvåa i Mastersfinalen bakom Propulsion och vann sedan överraskande Sundsvalls Open Trot. I år har det fortsatt på samma vis och sedan han kom till Stefan ”Tarzan” Melander (bilden) har hästen tjänat över 6,2 miljoner kronor.

Totalt har Milligan startat 82 gånger och vunnit 21 av dessa. 21 gånger har han också blivit tvåa och trea. Hittills har han tjänat nästan 10,8 miljoner kronor. Nog är han lite av en evighetsmaskin.

Ulf Eriksson är ordinarie kusk på Milligan och paret har tre raka segrar tillsammans. Senast vann de Gulddivisionen i Eskilstuna över kort distans. Nu ska de ut i Gävle Stora Pris (lopp 7) över 3 140 meter. Men Milligan behärskar alla distanser. Senast han var ute över lång distans, så vann han. Kanske kommer värsta motståndet från Stall T.Z.:s andra häst, Digital Ink?

Stefan Melander har även en toppchans i Silverdivisionen (lopp 5) med Thrust Control. Även den här hästen inledde sin karriär i USA, men nådde inte samma höjder som Milligan’s School. Senast vann han på Solvalla med Carl Johan Jepson, som får chansen igen.

Jepson reser från Karlstad till Gävle och han kan mycket väl komma hem med ett par segrar. För han har också en mycket fin segerchans med Goops Inspector i Klass II (lopp 9). Efter två raka tvåor på Solvalla siktar man nu på ledningen och att spetsa runt om i ett kortlopp.

I de två återstående loppen kan Timo Nurmos ta en dubbel. Betrodda Magic Cash kan vara vinnaren i Bronsdivisionen (lopp 10). Kör gör Jorma Kontio som snart har vunnit 11 000 segrar. Återstår Klass I (lopp 11) där Nurmos selar ut Seismic Wave. Bra häst men svårt läge.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se