Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Face Time Bourbon överlägsen i Europaderbyt

En världsartist var på besök. Franske Face Time Bourbon fullkomligt förnedrade sina konkurrenter i en grandios uppvisning i Europaderbyt på Vermo. – Det är en fruktansvärt bra häst det här, konstaterade körande Björn Goop.


Han har dominerat sin kull och spåtts bli Frankrikes nästa superstjärna. Första besöket på nordisk mark bekräftade alla lovord, med råge. Sebastian Guarato-tränade Face Time Bourbon stod för en makalös show i Europaderbyt.

– Han är extremt snabb, han är stark också, men han är extremt snabb, förklarade körande Björn Goop det som de dryga 5 000 åskådarna på Vermo fått se då den franske fantomen bjöd på en tempoväxling som sällan skådats på en travbana då han på några steg bytte ut andra par utvändigt mot ledningen på sista bortre långsidan.

Resten var defilering när Face Time Bourbon via 1.07 sista halvvarvet fick visa hur han behärskade de nordiska förutsättningarna med platt tusenmetersbana.

– Ändå körde jag inte, kändes det som, han kan springa mycket fortare om man vill. Han har en sådan extrem teknik att springa fort, fortsatte Goop som närmast såg ut att finåka i farter som även de mest garvade elithästarna har svårt att prestera över sprinterdistans under perfekta förutsättningar.

Face Time Bourbon gjorde det en mörk höstkväll på en regnvåt bana i Helsingfors.

Mot Prix d’Amerique

Nu talar allt för att Europas bästa fyraåring siktar mot travtronen och Prix d’Amerique i januari.

– Jag tror absolut att det blir Prix d’ Amerique, ägarna har aviserat att de siktar dit, förklarade Goop som varit ordinarie kusk bakom Face Time Bourbon i ett år, men i kommande Criterium Continental dagen före julafton ryktas få flytta på sig för Eric Raffin.

Hur det blir med det återstår att se, klart efter lördagen är i alla fall att Europa har en fyraåring som står redo att ta över rollen som kontinentens främste travare, oavsett bana och distans.

Tvåa på avstånd slutade franske Frisbee d’Am medan tyske derbyvinnaren Mister F.Daag knep tredjepriset och svenskhoppet Forfantone Am spurtade rappt som fyra för Kenneth Haugstad.

Segertiden blev nya löpningsrekordet 1.10,7/2 120 meter autostart och triumfen var värd drygt två miljoner kronor.

Ecurie D. fortsatt obesegrad

Europeiskt treåringsmästerskap blev efter svalt intresse och en strykning till en ren landskamp mellan Norge och Finland. Men trots att bortalagets två starkaste kort, kriterievinnaren Custom Colt och obesegrade Ecurie D. högg i galopp från start, så blev det en norsk affär. Detta sedan Golden Dream M.E. dragit undan i ledningen, men ändå fått ge vika för Frode Hamres Ecurie D. vars upphämtning och avslutning spädde på alla förutsägelser om att han är en häst långt utöver det normala.

– Det är en sjutusan till häst det här, utbrast körande Björn Goop innan han förklarade vad som hände.

– Han var överladdad idag, han brukar vara väldigt harmonisk och lugn, men idag var han helt överspelt. Han kunde inte slappna av, han fick myror i brallan. Galoppen stod och hängde hela tiden. När alla andra hade kommit iväg, då kunde han slappna av.

– Jag hatar att köra efter galopp normalt, men de körde lite sakta på andra femhundringen. Så vi kom ikapp ganska billigt ändå. Vi hade rest så långt så vi måste ju prova, förklarade Goop som därmed kunde räkna in dubbla EM-titlar.

Hemmapubliken fick däremot jubla efter Europeiskt Femåringschampionat då Stonecapes Queila och Hannu Torvinen dominerade från spets samtidigt som svensktränade favoriten Villiam svek utanpå ledaren.

Robin Johansson, Kanal 75

Publicerad lördag 12 oktober 2019. kundtjanst@travsport.se