Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Milligan’s School – guldgrävare från USA

Svensken John Bryntesson reste som ung till USA och i slutet av 1800-talet gjorde han tillsammans med ett par vänner stora guldfynd i Alaska. Han blev på kuppen en av Europas rikaste. Lite drygt 100 år senare gjorde travhästen Milligan’s School den omvända resan. Han åkte till Sverige och här har han blivit lite av en guldgrävare då han här tjänat nästan 6 miljoner kronor. Det mesta med Ulf Eriksson som kusk.


Det var i april förra året som Ulf fick köra Stefan Melanders häst första gången och några starter senare var man överraskande tvåa bakom Handsome Brad i det långa Lyon Grand Prix. I starten efter tvålade man dit alla i Gulddivisionen och vann Östgötaloppet på Mantorp.

Efter den segern har man för det mesta startat i STL och alltid gjort bra ifrån sig. Vid två tillfällen har han tjänat en miljon och totalt i Europa har han fått ihop 5 815 484 kronor. Senast vann man snabbloppet på Solvalla och på lördag är han favorit till att vinna Gulddivisionen (lopp 7) på Romme. Vid mållinjen väntar 200 000 kronor på segraren.

En annan betrodd häst är Maharajah-sonen Macelleria i Bronsdivisionen (lopp 5). Hästen har bara varit etta och tvåa sedan han kom till Robert Bergh. Från springspår siktar Robban nu på ledningen och att stanna där resten av loppet.

De övriga tre STL-loppen startar alla med bil och är mer öppna.

Björn Goop reser mer än de flesta. Till Romme kommer han direkt från Paris. Och vinner mer än de flesta. Under de senaste veckorna har han firat två jubileer. Förste svensk till 7 000 segrar som kusk och senast 2 000 segrar som tränare på sin svenska licens (han har ju en i Frankrike också).

På Romme kör han många hästar. En är egna Choco Lane i Klass II (lopp 9) och en annan är jubileumshästen (7 000:e segern) och outsidern Reverend Wine i Silverdivisionen (lopp 10). Var Björn vann sitt senaste lopp i Sverige som kusk? Romme.

Killen som hjälpte Björn att vinna sin 2 000:e tränarseger var Ulf Ohlsson. Samme Ohlsson kör Bear Bahareh i Klass I (lopp 11). Men här är det många om budet. Istanbul Boko (Kontio) och Rocky Tilly (Skoglund) är bara tvåa av många segerkandidater i detta öppna lopp.

Länk till mer information om STL finns längst ner på sidan.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad lördag 19 oktober 2019. kundtjanst@travsport.se