Norskt Oaks för kallblod på lördag

På Momarken ett stenkast från gränsen mot Sverige körs på lördag Norskt Oaks för 3-åriga kallblodiga ston. En av förhandsfavoriterna är Lars-Erik Karlsson från Järvsö med sin egen Alfa Lina.


Midsommarafton 2016 föddes Alfa Lina (Klack Jo - Alfia). Ifjol gick hon premielopp i oktober och kvalade gjorde hon i december (Lucia) på 38,9 hemma i Bollnäs.

När hon i april i år debuterade på Hagmyren var hon tvåa på 33,8. Första segern kom på Romme i mitten av juni och efter det så har hon varit fyra i Kriteriestoet på Dannero (trots störning av konkurrent) och tvåa i Norskt Travkriterium för ston. Rekorden är nu putsade till 27,6m och 26,9am. På elva starter har hon varit etta eller tvåa nio gånger. Men den riktigt stora segern har inte kommit än. Kanske är det dags på lördag?

Det blir fjärde raka starten i vårt västra grannland för paret från Järvsö som börjar få lite rutin på att åka till Norge.

– Jag har inte bestämt mig helt men troligen reser vi lördag morgon och jag hoppas det blir bra då hon tävlar sent (lopp 8) berättar Lars-Erik Karlsson.

Startlistan innehåller många välkända namn, bland andra Blekkan, Mjölneröd och Tjomsland. Tränare som brukar ha bra hästar att köra. Inget undantag denna gång då Jomar Blekkan t ex kommer med Nordli Alma, som vann det ena av de två uttagningsloppen. Det andra vanns av Alfa Lina före Brenne Berna (bilden).

– Nu har vi fått bästa läget i finalen, då Lina trivs bra i ledningen och går bäst där, säger Lars-Erik som därmed har taktiken klar från innerspåret.

Utanför sig har han norska Stas Eldi som vann Norskt Travkriterium för ston på Bjerke i september, så motstånd saknas inte. Vid mållinjen väntar 300 000 norska kronor på segraren samt silverpokal till ägare och uppfödare, dessutom lagerkrans och segertäcke.

Norskt Oaks för kallblod, 2 140 meter, auto:

Nr, Häst, Kusk
1) Alfa Lina - Lars-Erik Karlsson
2) Stas Eldi - Per M Hvattum
3) Brenne Berna - Öystein Tjomsland
4) Norheim Borka - Svein Ove Wassberg
5) Lille Fröken Stöen - Tom Erik Solberg
6) Elsa - Jan Roar Mjölneröd
7) B.B. Solrun - Erlend Rennesvik
8) Sjö Stjerna - Vidar Tjomsland
9) Nordli Alma - Jomar Blekkan
10) Nordsjö Vinni - Per Vetle Kals
11) Briskeby Anna - Olav Mikkelborg
12) Dronning Af Sola - Johan Kringeland Eriksen

Hemma i Järvsö har Lars-Erik också Alfie, innehavare av ett svenskt rekord. Efter en liten varning i ett gaffelband efter senaste starten tränar hon nu igen och förbereds för start.

En annan snabb häst i stallet är 3-årige Mustang (Horgen Tore – Rålia). Näst senast vann han hur lätt som helst på Bergsåker på 27,5 och tjänade 100 000 kronor. Då slog han Buska Blyg, Kalmar och Järvsö Tord. Senast i Östersund hoppade han och blev diskad.

– Ja honom blir jag inte riktigt klok på skrattar Lars-Erik.

Men i den 3-åringen har han en häst som kan slå de flesta framöver. Kanske gäller det också för Alfa Linas 1-åriga helsyster, som Lars-Erik nu börjat köra in. Men först ska amatören från Järvsö ta sig en tur till Norge.

Apropå amatörer från Järvsö så är man nu tre amatörer på listan över de tio vinstrikaste amatörtränarna i Sverige. Och alla tre har specialiserat sig på kallblod. De tre är Joakim Reiser, Annelie Lagergren och Lars-Erik Karlsson. Joakims stall (tvåa i Sverige efter Oscar Berglund), har bärgat 1,5 miljon kronor och Annelie (7:a) och Lars-Erik (8:a) ligger runt miljonen.

När det gäller Svenska Mästerskap har de alla bärgat medaljer i år. Alfie fick en silvermedalj i Sto-SM, bronset i samma lopp till Joakims Klack Vilja. Då fattas bara en guldmedalj. Den ordnade Annelie och Björs Frej i Svenskt Mästerskap för kallblod.

Hasse Svennehed
hans.svennehed@travsport.se

Publicerad den 16 oktober 2019. kundtjanst@travsport.se